Machoňova skupina APS investovala v Řecku. Nakoupila velký balík problémových pohledávek

Podnikatel Martin Machoň je majitelem a generálním ředitelem APS Group.

Podnikatel Martin Machoň je majitelem a generálním ředitelem APS Group. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Významný obchod uzavřela v Řecku finanční skupina APS Group podnikatele Martina Machoně, když nakoupila pohledávky v nominální hodnotě přesahující jednu miliardu eur, tedy v přepočtu přes 23 miliard korun.

Prodávajícím byla původem mezinárodní investiční firma Bain Capital Special Situations. Předmětem transakce se stalo rozsáhlé portfolio problémových pohledávek za menšími a středně velkými firmami. Jednalo se o úvěry zajištěné komerčními, rezidenčními a průmyslovými nemovitostmi a také hotely a pozemky.

Skupina APS vydělává na tom, že nesplácené půjčky nakoupí za tržní cenu, která je obvykle výrazně pod nominální hodnotou, a následně pohledávky od dlužníků vymáhá. „Naše týmy, které se zabývají investicemi, právními záležitostmi a strukturováním obchodů, na této transakci v Řecku velmi tvrdě pracovaly. Takže jsem velmi rád, že se obchod podařilo uzavřít,“ řekl E15 majitel a generální ředitel APS Group Martin Machoň.

Finanční skupina APS působí v patnácti zemích a spravuje portfolia pohledávek v nominální hodnotě přesahující 11 miliard eur, tedy v přepočtu okolo 260 miliard korun. Na větších transakcích APS spolupracuje mimo jiné s fondy z Londýna. V loňském roce APS investovala do problémových pohledávek přes 100 milionů eur.

Nesplácené úvěry skupina APS nakupuje na trzích střední a jihovýchodní Evropy. Aktivní je nejen ve velkých zemích, jako jsou Řecko, Itálie či Španělsko, ale také například v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Černé Hoře, Slovinsku či v Chorvatsku. Menší část portfolia drží APS i v Česku.

Součástí skupiny APS je i fond Rhapsody I., který je určený kvalifikovaným, tedy movitějším investorům. Tento fond začal fungovat na přelomu předminulého a loňského roku. Investoři z Česka a Slovenska do něj vložili okolo 800 milionů korun. Skoro všechny finanční prostředky již byly investovány.

Loni na podzim skupina APS rozjela úpis akcií druhého fondu Rhapsody II. Minimální investice činí v případě obou fondů jeden milion korun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!