Slabá poptávka ochromila českého výrobce převodovek Shimano. Osekal produkci a mění portfolio

Převodovka značky Shimano

Převodovka značky Shimano Zdroj: Shimano

Tuzemský závod japonské společnosti Shimano vyrábějící komponenty do jízdních kol takřka zastavil svou výrobu. Firma, která předloni utržila 1,9 miliardy korun a zaměstnává stovky lidí, se potýká s nižší poptávkou po svém hlavním produktu – převodovkách. 

Kdy a za jakých okolností se závod znovu naplno rozjede, není jasné. Jednatel společnosti Shimano Czech Republic Vít Ferfecký ani jiní zástupci firmy se k informacím nechtějí jakkoli vyjadřovat. Loni v červenci nicméně firma zažádala o povolení výstavby nových hal, kde by mohla vyrábět i elektromotory do elektrokol, což naznačuje, že se hodlá přeorientovat na novou výrobu.

Takto uvažuje i magistrát města Karviná. „Situaci v závodě sledujeme. Podle našich informací v něm dochází k přechodu na jinou výrobu, ale podrobnosti neznáme,“ říká mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

Současná situace uvnitř podniku je těžko čitelná, protože se k ní vzhledem k citlivosti nikdo nechce vyjadřovat. Redakce se dostala pouze k dílčím a povětšinou obecným informacím. Dva na sobě nezávislé zdroje e15 však byly pod podmínkou zachování anonymity konkrétnější. Pracovníci z výroby v tuto chvíli podle nich chodí do práce jen každý třetí týden a pouze na ranní směny. Po zbytek času dostávají 80 procent mzdy. 

Evropskému trhu s jízdními koly a jejich komponenty se od začátku loňského roku nedaří. Během největší pandemie zájem o kola sice rapidně vzrostl, to však vedlo k příliš optimistickým očekáváním, která se nakonec nenaplnila. Trh následně zamířil do těžké deprese. Čeští prodejci, distributoři i výrobci tak během loňského roku plnili sklady, které jen obtížně vyprazdňují.

„Objednávky na rok 2023, které jsme zadávali zhruba před rokem a půl, se blížily počtu 400 tisíc vyrobených kol. Nadšení a optimismus na trhu byly tehdy enormní. Zájem ale opadl. Letos bychom chtěli vyrobit lehce nad 200 tisíc kol,“ sdělil ještě loni v březnu Hospodářským novinám tehdejší šéf firmy Bike Fun, největšího výrobce kol v Česku. 

Redukce plánů ale byla nakonec ještě výraznější. Loni v říjnu firma oznámila snížení počtu zaměstnanců o třetinu a odhad vyrobených kol klesl na 155 tisíc. Důvodem byl přetrvávající převis nabídky nad poptávkou po bicyklech, který se má podle společnosti Bike Fun na trhu držet minimálně do poloviny tohoto roku. Finální čísla za rok 2023 na dotaz e15 výrobce kol nesdělil, pouze uvedl, že poptávka zůstala slabá.

Ochlazení na trhu s jízdními koly loni pociťovali i ostatní hráči z oboru. Už v prvním kvartálu loňského roku klesly příjmy cyklistické divize tradičního japonského podniku Shimano o zhruba 17 procent, napsaly loni Hospodářské noviny. Novější čísla veřejná nejsou, podle všeho ale pokles pokračoval.

Shimano Czech Republic se přitom musí potýkat nejen s problémy nižší poptávky, ale také s vyššími náklady. Kvůli vysokým cenám energií se od začátku energetické krize vyšší inflace postupně propsala do všech průmyslových odvětví, a tedy i do cen dodavatelů podniku. 

Firma v červenci požádala o posuzování ekologických dopadů záměru vybudovat dvě nové výrobní haly v rámci svého areálu v Karviné. Jedna z nich měla podle žádosti rozšířit výrobu převodovek a druhá se soustředit na elektromotory pro elektrokola. Stavět se má už letos a hotovo má být příští rok. Celkem 700 nových pracovníků pak má být schopno navýšit výrobu o 75 tisíc převodovek ročně a k tomu vyrobit 25 tisíc elektromotorů. Otázkou zůstává, jak je záměr daleko, zda s ním Shimano nadále počítá a zda nedošlo k jeho úpravě právě kvůli dramatickému poklesu poptávky.

České Shimano, které kromě cyklistických součástek vyrábí i potřeby pro rybolov, převážnou část produkce dodává do zemí Evropské unie. V roce 2022 tam podle výroční zprávy zamířilo téměř 93 procent výrobků. Přibližně 6,4 procenta produkce šlo do zemí mimo EU, převážně do Asie, a zbytek zůstal v Česku. Většinu výroby české Shimano obstarává v Karviné, výrobní halu má ale i v Ostravě, kde produkce rovněž stojí. Celkem na konci roku 2022 podnik zaměstnával 703 lidí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!