Rusové, kteří v Praze za miliardy vybudovali vývojové centrum, se vzdali ruského občanství

Ratmir Timashev, spoluzakladatel a někdejší výkonný ředitel Veeam Software, žije už léta ve Spojených státech. Dosud měl alespoň formálně ruské občanství, nyní se ho ale vzdal.

Ratmir Timashev, spoluzakladatel a někdejší výkonný ředitel Veeam Software, žije už léta ve Spojených státech. Dosud měl alespoň formálně ruské občanství, nyní se ho ale vzdal. Zdroj: www.ratmirtimashev.com

Zakladatelé společnosti Veeam Ratmir Timashev a Andrei Baronov se připojili k miliardářům ruského původu, kteří kvůli invazi na Ukrajinu přesekali kořeny se svou rodnou zemí. Podnikatelé v informačních technologiích, kteří pro svou někdejší firmu v českém hlavním městě postavili velké vývojové centrum, se rozhodli vzdát ruského občanství. K dalším jejich krajanům, kteří se s Ruskem formálně rozešli, patří i internetový magnát Yuri Milner ze skupiny DST Global, která byla mezi prvními investory Facebooku.

Timashev a Baronov si podle ruské verze webu Forbes nevyzvedli nové pasy na ambasádě na Kypru. Zůstalo jim pouze občanství této ostrovní evropské země, kde se usazuje řada ruských a běloruských společností. Mimo jiné Wargaming, která i v Praze vyvíjí populární hru World of Tanks. Ruský Forbes o situaci informoval na základě svého zdroje blízkého oběma podnikatelům. Ti dění nekomentovali. Zdroje e15, jež ale nechtějí být jmenovány, událost také potvrdily.

Ne ruská, ale švýcarská firma

Reportér e15 v minulosti s Timashevem několikrát mluvil a ruský podnikatel vždy velmi dbal na to, aby se o Veeamu, který s Baronovem založil v roce 2006, nemluvilo jako o ruské, ale jako o švýcarské společnosti. I proto, že už před válkou na Ukrajině nebyly ruské IT firmy na Západě často dobře přijímány. Timashev dlouhodobě žije v Miami, Baronov se usadil právě ve Švýcarsku, kde byl Veeam oficiálně zapsán.

Ruské duo dnešních šedesátníků začalo v IT podnikat krátce po rozpadu Sovětského svazu. „Někdy v roce 1996 nebo 97 jsme spustili vlastní elektronický obchod. Bylo to ve stejné době, kdy se formoval Amazon. Neměli jsme žádné zkušenosti, takže to nakonec Amazon vyhrál,“ popsal s nadsázkou Timashev pro e15. Další firma, Aelita Software, už byla úspěšná. Timashev s Baronovem ji za 115 milionů dolarů prodali americké společnosti Quest Software, kterou později pohltil a opět vyčlenil Dell.

V roce 2006 vložili ruští podnikatelé šest milionů dolarů do nového podniku Veeam. „Objevil se fenomén jménem VMware a my toho všeho chtěli být součástí,“ vzpomíná Timashev. A odhad to byl správný. Americká společnost VMware vyvinula software, s jehož pomocí je možné na fyzických serverech v datových centrech provozovat takzvané virtuální servery. Díky tomu lze na jednom stroji spouštět více aplikací, a ušetřit tak za nákup hardwaru.

Veeam se začal specializovat na zálohování těchto virtuálních serverů a obnovu dat. Postupně nabídku rozšířil i na konkurenci. Z VMwaru se stal jistý standard, na kterém běží velká část moderní IT infrastruktury. Loni firmu za 69 miliard dolarů koupil americký výrobce polovodičových součástek Broadcom. A Veeam je od roku 2020 součástí amerického fondu Insight Partners, který za podíly obou Rusů zaplatil pět miliard dolarů.

Vývoj v Praze za tři miliardy

V roce 2015 Veeam, ještě pod Timashevovým dohledem, otevřel v Praze menší vývojové centrum. Firma s ním byla spokojená a o tři roky později se rozhodla pro jeho expanzi, na kterou přichystala tři miliardy korun. Dnes pro Veeam v Česku pracuje přes 500 lidí a ročně se zde protočí přes dvě miliardy. A kanceláře mají dále růst.

Vývojová centra v Praze mají i další firmy z portfolia Insight Partners, například americko-izraelská kyberbezpečnostní firma SentinelOne nebo estonský vývojář CRM softwaru Pipedrive. Insight Partners také v minulosti drželi pozice ve firmách jako Alibaba, Twitter, Shopify a v řadě dalších.

Současný vlastník Veeamu zatím neupřesnil, jaké má s podnikem další plány. Jeho roční tržby přesahují miliardu dolarů a zaměstnává více než pět tisíc lidí. Loni jich dvě stě propustil v rámci úspor, které zasáhly celý IT trh. Analytická společnost Gartner Veeam loni označila za lídra trhu se zálohováním a obnovou dat. Veeam tak překonal i Microsoft, IBM nebo Acronis.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!