Potíže ruského IT v Česku: Yandex zavírá vývoj v Praze, Kaspersky přišel o šéfa a zákazníky

Byznys společnosti Kaspersky Lab v západních zemích začal po invazi na Ukrajinu rychle mizet.

Byznys společnosti Kaspersky Lab v západních zemích začal po invazi na Ukrajinu rychle mizet. Zdroj: profimedia.cz

Válka na Ukrajině tvrdě byznysově dopadá na ruské softwarové společnosti působící v Česku. Ruská internetová jednička Yandex zrušila plány na rozjezd vývojového centra v Praze, z antivirového podniku Kaspersky Lab odešel tuzemský ředitel a firma začala přicházet o zákazníky. Situace se pravděpodobně bude dál zhoršovat.

Yandex lze považovat za ruský Seznam či Google. Jak deník E15 informoval, společnost v Praze otevřela vývojové centrum, do kterého chtěla najmout značné množství inženýrů zejména na vývoj služby Yandex Cloud konkurující podobným cloudům od Amazonu či Microsoftu. Rusové s cloudem stejně jako s dalšími svými službami chtěli expandovat do zahraničí.

Yandex své další působení v Česku oficiálně nekomentuje, podle zpráv z trhu je ale odpískal. Zrušena už byla lokální entita Yandex s. r. o. a z webu zmizely pracovní nabídky z Prahy.

Internetová společnost se s problémy potýká obecně. Například v domovské Moskvě má pouze deset pracovních pozic. Už dříve varovala, že vzhledem k sankcím hrozí riziko nesplácení pohledávek. Zástupci Yandexu společně s dalšími ruskými podnikateli v IT adresovali vládě Vladimira Putina obavy ze zajištění dodávek serverů, čipů a dalších kritických technologií. Rusko rovněž opustila řada IT odborníků. Akcie Yandexu se přestaly obchodovat na burze Nasdaq. Před zastavením obchodů se jejich hodnota propadla o téměř sedmdesát procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!