Krize přijde do dvou let, očekává třetina českých dolarových milionářů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Ekonomickou krizi očekává do dvou let zhruba 35 procent českých dolarových milionářů, do tří let pak pětina. Krizi přitom vidí jako příležitost k dalším nákupům a růstu. Naopak šest procent milionářů v horizontu pěti let krizi neočekává. Vyplývá to z průzkumu J&T Banky mezi 165 lidmi, jejichž disponibilní majetek má hodnotu minimálně milion dolarů (22,9 milionu korun).

Největší růst v blízké budoucnosti dolaroví milionáři očekávají v oblasti IT, biotechnologií, odpadového hospodářství nebo sociálních službách a péči o seniory.

V současnosti lze podle milionářů očekávat nejzajímavější zhodnocení od investic do stavebních pozemků a nemovitostí. „Vysoké očekávaní u nemovitostí je důsledkem inflace u jejich cen a s tím spojenou uvolněnou měnovou politikou, která přináší nízké úrokové sazby,“ uvedl hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Alternativním investicím, akciím zahraničních firem nebo podnikovým dluhopisům věří z hlediska výnosu zhruba pětina českých dolarových milionářů. Naopak odklon zaznamenal průzkum od bitcoinu a dalších kryptoměn. Ty totiž nenaplnily očekávání milionářů z hlediska nezávislé měny a bezpečné investice.

Průměrný věk dolarového milionáře v Česku je 53 let. Podle průzkumu je patrný nárůst mladších milionářů ve věku do 40 let, kterých je v Česku zhruba deset procent. Ve věku nad 50 let je zhruba 60 procent milionářů. Čeští milionáři jsou z 85 procent muži.

Cílem průzkumu je zmapovat investiční chování a životní styl dolarových milionářů. Celkem se do průzkumu zapojilo 282 respondentů, z toho 165 Čechů a 117 Slováků.