Amazon zkouší drony a roboty. Inovace časem dorazí i do skladů v Česku, říká regionální ředitel

regionální ředitel distribučních center Amazonu Erwin Brunner.

regionální ředitel distribučních center Amazonu Erwin Brunner. Zdroj: Vacková Anna

Obchod Amazon v Dobrovízi otevřel novou skladovací věž
Nová skladovací věž Amazonu
Nová skladovací věž Amazonu
Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
11
Fotogalerie

Analytici se nad dopady rozmachu umělé inteligence neshodnou, část z nich v něm vidí ohrožení milionů pracovních míst. O poznání optimističtější pohled však na nedávné konferenci při Týdnu inovací představil ředitel operací Amazonu pro střední a východní Evropu Erwin Brunner.

Kdy lidské pracovníky ve skladech Amazonu nahradí roboti?

Na to máme velmi jednoduchou odpověď: nikdy. Taková situace nikdy nenastane, protože roboty používáme k tomu, aby dosavadní procesy zefektivnili a pomohli našim spolupracovníkům. Podívejme se třeba na Spojené státy, kde je mnoho našich skladů osazeno robotickou technologií a stále do nich nabíráme nové a nové lidi.

To je i případ našeho nového distribučního centra v Polsku, kde  jsme jen díky využití robotické technologie vytvořili 170 nových pracovních míst. Vezměte si ale třeba také automobilový průmysl, kam robotická revoluce pronikla ještě dříve a firmy přesto nabírají další lidi. Robotika u nás jen zefektivňuje procesy a pomáhá nám zvládat rychlou expanzi.

Plánujete zapojit zmíněné roboty, kteří pomáhají s přepravou balíčků v rámci skladu, také v České republice?

V Česku nadále rosteme, nicméně jsme je zde zatím neměli potřebu nasadit. Naše budovy jsou zde ale nejmodernější v celé síti a jsem si jistý, že v České republice nasadíme i další technologie. Stále inovujeme, domnívám se tedy, že využití robotické technologie v Česku je jen otázka času. 

Mnoho zdejších firem si stěžuje na nedostatek pracovníků. Amazon problém nemá?

Jsme spokojeni s tím, kolik talentovaných a angažovaných lidí se nám daří nabírat. Jen letos vytvoříme tisíc nových pracovních míst pro kmenové zaměstnance.

Na Slovensku letos otevřete velké logistické centrum, zatímco realizace projektů Amazonu u Brna a v Horních Počernicích stojí. Znamená to, že jste za ně našli náhradu právě na Slovensku?

My naši distribuční síť průběžně upravujeme. Českou republiku z ní nevynecháváme. Obecně se při umisťování našich center řídíme podle kritérií kvality infrastruktury, stavu pracovního trhu a možnosti stavět naše budovy bez větších komplikací.

Ptal jsem i proto, jestli je šance, že Amazon někdy v dohledné době otevře další provoz v Česku…

Nemůžu vám říct, že k tomu dojde brzy. Naši síť každopádně překreslujeme de facto každý měsíc a nepřetržitě hledáme místa pro nové lokality.

Změnil se nějak postoj firmy vůči odborům, jak byste na jejich hypotetické založení reagovali?

Postupovali bychom stejně jako v dalších zemích. Nadále platí, že respektujeme právo každého zaměstnance do odborů vstoupit nebo nevstoupit. Zaměstnance ale povzbuzujeme, aby přicházeli se svými připomínkami, dotazy nebo podněty přímo za manažery. Právě přímá komunikace je podle nás nejlepším způsobem k pochopení potřeb zaměstnanců.

Jaké další technologické inovace plánujete nasadit v nejbližších letech?

Naší vizí je zajistit doručování zboží do třiceti minut pomocí dronů, což již testujeme ve Velké Británii. Současně se snažíme podřídit potřebné regulaci v ostatních zemích. V budoucnu bude tento způsob doručení využívaný stejně jako v současnosti silniční doprava.

Změnami prochází ale nejenom způsob doručování zboží. Co třeba platby bitcoinem či využití 3D tisku, něco z toho neplánujete?

K tomu se v současnosti nemůžu vyjádřit.

Vnímáte politickou situaci v regionu střední Evropy, zejména v Maďarsku a Polsku, jako rizikový faktor pro váš byznys?

Upřímně, tato otázka už spadá mimo můj záběr, nicméně zatím jsme v souvislosti s politickým klimatem žádné problémy nezaznamenali.

Podívejte se, jak to chodí v Amazonu v Dobrovízi:

Video placeholde

Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek