Americké akcie posílily díky technologickým společnostem

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Dvanáct milionů

Novým typem koronaviru, který způsobuje onemocnění covid-19, se celosvětově nakazilo přes 12 milionů osob. Čísla se však různí. Například americká univerzita Johnse Hopkinse, která si vede vlastní přehled, zatím udává 11,92 milionu infikovaných. Zemřelých je evidováno 546 tisíc. Nejpostiženější zemí světa jsou dlouhodobě Spojené státy se 330 miliony obyvatel, kde se podle JHU dosud nakazilo přes tři miliony lidí, z nichž 132 tisíc zemřelo. Druhou nejhůře zasaženu zemí je Brazílie. V tomto jihoamerickém státě s 210 miliony obyvatel se infekce prokázala u 1 713 160 lidí, z nichž 67 964 zemřelo.

Akcie posílily

Oběma směry se pohybovaly akcie ve Spojených státech při posledním obchodování. V závěru posílily především díky technologickým firmám. Sám technologický index Nasdaq uzavřel na rekordu. Investoři zvažovali, zda přisoudit větší váhu známkám oživování ekonomiky nebo opětovnému nárůstu šíření onemocnění covid-19. Na devizovém trhu oslaboval dolar.

Ropa zdražuje

Ceny ropy stoupá. Navzdory překvapivému růstu zásob této suroviny ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent si připsala 0,6 procenta, posílila na 43,35 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate vykázala nárůst o 0,9 procenta na 40,97 dolaru za barel. Americký Úřad pro energetické informace oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 5,7 milionu barelů. Analytici přitom původně předpovídali pokles o 3,1 milionu barelů.

Vřelé vztahy

Osobní setkání proběhlo mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho mexickým protějškem Andrésem Lópezem Obradorem. Trump na schůzce ocenil vřelost vztahů obou zemí. Schůzka v Bílém domě se konala u příležitosti nové dohody o volném obchodu mezi Spojenými státy, Mexikem a Kanadou, která tento měsíc vstoupila v platnost. „Vztahy mezi Spojenými státy a Mexikem nikdy nebyly tak dobré, jako jsou nyní,“ řekl Trump. Některé zpravodajské agentury však poznamenaly, že Trump volby v roce 2016 vyhrál i díky slibu postavit na hranici s Mexikem zeď, která by zabránila nelegální migraci, pašování drog a zbraní.