Americký obr kupuje za miliardy český startup, který pomáhá firmám pochopit vlastní data

IBM investuje v Praze, vytvořeno umělou inteligencí

IBM investuje v Praze, vytvořeno umělou inteligencí Zdroj: E15/Midjourney

Český datový startup Manta má nového majitele. Kupuje ho americká technologická společnost IBM. Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla, v závislosti na objemu vybraných investic by se částka ale měla pohybovat v řádech miliard korun.

Manta vznikla v roce 2015 jako firma vyčleněná z IT společnosti Profinit, věnuje se automatizovanému mapování a vizualizaci datových toků. Za osm let její existence poslali investoři na rozvoj startupu přes 1,2 miliardy korun. Hodnota posledního kola financování z loňského prosince, kdy do společnosti vstoupila americká firma Alteryx jako strategický investor, není ale známa, výsledná částka tak je jistě vyšší.

Server CzechCrunch loni uvedl, že by podle jeho zdrojů měla valuace startupu Manta dosahovat až osmi miliard korun. Ačkoliv od té doby všeobecná valuace startupů po celém světě výrazně poklesly, dá se očekávat, že i tak vyšla IBM akvizice na miliardy korun. Do tuzemského startupu v minulosti investoval například český fond Credo Ventures, jeden ze spoluzakladatelů Avastu Eduard Kučera nebo německý technologický obr SAP. 

„Poskytnutím auditní stopy může společnost Manta pomoci podnikům odhalit a anonymizovat citlivá data a snížit tak riziko odhalení a porušení předpisů,“ uvedla IBM v tiskové zprávě jeden z důvodů, proč se společnost rozhodla pro akvizici. Americká korporace také zdůrazňuje, že s tím, jak společnosti po celém světě zrychlily integraci umělé inteligence do svého fungování, zároveň také vzrostla poptávka po nástrojích, které jim pomohou mít přehled o všech datech.

„Představte si, že jako manažer, finanční analytik máte před sebou report a snažíte se z něj vyčíst potřebné informace. Máte před sebou řadu čísel a u každého čísla, které vidíte, se ptáte, jak se spočítalo a proč je to zrovna sedm. A odpovědět na tuto otázku je v současné době extrémně těžké právě proto, že infrastruktura, kterou společnosti budují pro zpracování dat, je velice složitá. Dát odpověď i na jednoduchou otázku typu, jak se spočítalo dané číslo v reportu, je záležitost na dny, ale spíše na týdny až měsíce,“ popsal v roce 2021 pro deník e15 zakladatel společnosti Tomáš Krátký problém, který Manta řeší.

IBM a Manta spolupracují už od polovinu roku 2022, český startup má v současné době kanceláře v Praze, Dublinu, Lisabonu, Londýně a Tampě. Mezi klienty Manty patří například T-Mobile, Komerční banka nebo OBI.

Jde už o několikátý technologický startup původem z Česka, který pohltila některá z velkých amerických technologických firem. V dubnu koupila společnost Cisco brněnský Smartlook, který se zabývá analýzou využívání digitálních služeb, před pěti lety zase za více než miliardu skončila Yitica ve vlastnictví Twilia a o rok později Oracle ulovil vývojářskou firmu Apiary.