Ameriku musíme vytlačit pryč z regionu, uvedl nástupce Sulejmáního

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Napětí pokračuje

Nervozita po smrti velitele speciálních íránských jednotek Kuds Sulejmáního roste dál. Prezident Spojených států Donald Trump pohrozil „velkou odvetnou akcí“ v případě, že budou zabiti američtí občané. Kromě sankcí pohrozil i útoky na íránské kulturní lokality. Na svém twitteru Trump uvedl, že USA mají seznam 52 míst v Íránu, na které mohou zaútočit. 

Amerika musí pryč

Esmáíl Káaní, nový velitel íránských jednotek Kuds uvedl, že jeho cílem ve funkci je vytlačení Spojených států z regionu. Ty by podle něj měly pykat za smrt jeho předchůdce Kásema Sulejmáního. Se zesnulým íránským generálem se v Teheránu loučí tisíce lidí.

 

Zlato na maximu

Napětí na Blízkém východě má dopady i na ceny nerostných surovin. Zlato se přiblížilo hranici 1600 dolarů za troyskou unci, čímž se dostalo na sedmileté maximum. Rekorní dny prožívá i palladium, které se vyšplhalo nad dva tisíce dolarů za unci. Zdražuje i ropa. Její cena vzrostla o více než dvě procenta a ropa Brent stoupla nad 70 dolarů za barel.

Noví předsedové

Venezuelský parlament má dva nové předsedy. Socialistická strana prezidenta Nicoláse Madura dosadila na post šéfa Národního shromáždění poslance Luise Parru, opoziční poslanci však uspořádali svoji vlastní schůzi a potvrdili ve funkci předsedy Juana Guaidóa. K situaci se vyjádřil i Mike Pompeo. Šéf americké diplomacie odsoudil venezuelský režim za nelegimitní pokus převzít moc nad parlamentem.