Apple se stal první firmou, jejíž tržní hodnota vystoupila na tři biliony dolarů

Apple.

Apple. Zdroj: Reuters

Americká technologická společnost Apple se dnes stala prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota dosáhla tří bilionů dolarů (zhruba 66 bilionů korun). Informovala o tom agentura Reuters. Cena akcií Applu se při dnešním obchodování vyšplhala na rekordních 182,88 dolaru za kus. Investoři věří, že spotřebitelé budou nadále ochotni utrácet za produkty Applu, mezi které patří například chytré telefony iPhone či služby Apple TV a Apple Music, píše Reuters.

Od ledna 2007, kdy spoluzakladatel a bývalý šéf Applu Steve Jobs představil první model telefonu iPhone, cena akcií Applu posílila o zhruba 5800 procent. Americký akciový index S&P 500 přitom ve stejném období vzrostl pouze o zhruba 230 procent. „Apple byl a stále je neuvěřitelným příběhem růstu, který se opírá o produkty, po nichž lidé touží, a o rostoucí portfolio služeb,“ uvedl analytik Trip Miller ze společnosti Gullane Capital Partners.

Tržní hodnoty ve výši jednoho bilionu dolarů Apple dosáhl v srpnu 2018, hranici dvou bilionů dolarů pak pokořil předloni v srpnu. V průběhu loňského roku Apple na krátkou dobu přišel o titul nejhodnotnějšího podniku světa, když jej předstihl americký softwarový gigant Microsoft. Tomu však nyní k dosaženi tržní hodnoty tři biliony dolarů chybí zhruba půl bilionu.

Podívejte se, jak Steve Jobs v roce 2007 představoval první iPhone:

Video placeholde
Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 • MobilMania.cz

V uplynulém finančním roce, který skončil v září, zvýšila společnost Apple čistý zisk téměř o dvě třetiny na 94,7 miliardy dolarů (přes dva biliony Kč). Její tržby stouply o více než třetinu na 297,4 miliardy dolarů. Apple patří mezi podniky, které těží z toho, že lidé se během pandemie nemoci covid-19 stali více závislými na technologiích.

K pokoření tržní hodnoty ve výši tři bilionů dolarů bylo podle serveru CNBC zapotřebí, aby se cena akcií Applu vyšplhala na 182,86 dolaru za kus. Po výstupu na rekordních 182,88 USD akcie o část zisků přišly a kolem 21:30 SEČ si oproti pátečnímu závěru připisovaly zhruba 2,5 procenta na 182 USD. Tržní hodnota Applu se tak nacházela mírně pod třemi biliony dolarů.

Společnost Apple založili tři počítačoví nadšenci Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne v kalifornském Cupertinu v dubnu 1976. Na burzu firma vstoupila v roce 1980.