Apple v roce 2022: Nový iPhone už na jaře a očekávaná revoluce

Mini-LED displej dostane i 11“ model iPadu Pro.

Mini-LED displej dostane i 11“ model iPadu Pro. Zdroj: Apple

13“ MacBook Pro bude pravděpodobně kopírovat design nových 14 a 16“ strojů.
Totožný design svého předchůdce by měl dostat i větší iMac.
Aktuální Mac Pro ještě s procesorem Intelu.
iPhone SE 2. generace je poněkud zastaralé zařízení.
iPhone 14 Pro by mohl mít 48MPx rozlišení hlavní širokoúhlé kamery.
8
Fotogalerie

Rok 2021 v podání Applu ukázal, že tato společnost pořád umí překvapit. Čipem z počítače osadila svůj tablet, uvedla zcela nové příslušenství a také kompletně změnila svůj pohled na profesionální notebooky. Inovace se samozřejmě čekají i v roce 2022. Je ale otázkou, zda na sebe sám Apple neupletl tak trochu bič.

Problém s iPadem Pro

První událost společnosti by měla proběhnout v dubnu, a Apple by nám na ní měl ukázat nové iPady Pro. A tady je hned první háček. Jakým čipem jej totiž osadí? Protože toto vrcholné portfolio tabletů Applu již obsahuje čip M1, přímo se nabízí M2. Jenže ten háček spočívá v tom, že společnost jej ještě nepředstavila. Nejen vzhledem k větším fyzickým rozměrům nepřipadá v úvahu použití čipů M1 Pro a M1 Max, kterými společnost osazuje zatím jen 14“ a 16“ MacBooky Pro. Přitom ale nemůže zůstat na stejném čipu, protože každý rok zákonitě musí přicházet výkonnější a výkonnější zařízení, jinak by jeho uvedení nedávalo smysl.

Možnost, jak z toho vybruslit, je vlastně jen jedna. Ukázat světu i 13“ MacBook Pro (vycházející z designu 14“ a 16“ verzí) a nový MacBook Air, které již čip M2 budou obsahovat, a svou keynote ukončit tím, že tento nejvyspělejší čip získává i nová řada iPadů Pro. Nenechte se ale mýlit, M2 bude evolucí čipu M1, nikoli M1 Pro a M1 Max, které budou řazeny stále nad něj.

Vyjma nového čipu by měl menší iPad Pro po vzoru většího modelu získat mini-LED displej, a čile se spekuluje o bezdrátovém nabíjení. Pokud vůbec dává smysl tablet bezdrátově nabíjet, je jisté, že by zde byla přítomna technologie MagSafe, kterou Apple používá už u iPhonů 12 a 13. Váže se k tomu ale další problém. Aby mělo bezdrátové nabíjení co nejmenší ztráty, musel by iPad dostat skleněná záda. Designově to bude určitě líbivé, jenže utrpí uživatelský komfort. Sklo je těžké a v případě takové velké plochy, jakou 12,9“ iPad Pro disponuje, je otázka, zda se jedná o rozumný krok.

Vrcholná řada desktopu

Pokud Apple následující produkty neuvede spolu s výše zmíněnými, měli bychom se na jaře dočkat ještě další události s představováním nových produktů. Jak už bylo nakousnuto, po 13“ MacBooku Pro a Air by se měl dočkat čipu M2 i Mac mini, a Apple by nám měl konečně ukázat i podobu pravděpodobně 32“ iMacu. Designově by pak měl samozřejmě vycházet z 24“ verze, otázkou je však použitý čip. Přímo se sice také nabízí M2, ale ze hry není ani duo M1 Pro a M1 Max, či dokonce možná konfigurace uživatelem.

Podívejte se, jak Steve Jobs v roce 2007 představoval první iPhone:

Video placeholde
Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007 • MobilMania.cz

Velkou neznámou je pak profesionální stolní Mac Pro. Ten v portfoliu Applu najdete ještě s procesorem od Intelu, se kterým společnost rozvázala spolupráci a jehož čipy nahrazuje svými s označením Apple Silicon. Neví se však, jestli je pro takový stroj takový čip vůbec vhodný a jestli jej do jisté míry nezastoupí spíše Mac mini. Můžeme se tak dočkat jeho nové generace, na které se společnost opět patřičně vyřádí, protože tato řada patřila ke skutečným designovým skvostům, ale i ukončení této produktové řady, jako tomu bylo třeba v případě iMacu Pro.

Nový iPhone už na jaře

První iPhone SE Apple představil na jaře roku 2016, jeho 2. generaci pak opět na jaře, jenom o čtyři roky později. Nyní by se měl interval zkrátit na půlku, takže bychom se měli dočkat už v roce 2022. Důvod je zde prostý: pokud se na iPhone SE 2. generace podíváte, jednoznačně se jedná o archaické zařízení. Jako jediný iPhone nabízí ještě tlačítko plochy a na dnešní poměry skutečně malý 4,7“ displej.

Novinka by měla vycházet z modelu iPhone XR či lépe iPhone 11 (má dva objektivy fotoaparátu), kdy zůstane zachován LCD displej, specifikace předních i zadních kamer, ověřování pomocí Face ID, ale výkonem poskočí na úroveň aktuálních iPhonů 13. Osazen tedy bude čipem A15 Bionic. Jedinou novinkou by mělo být bezdrátově MagSafe nabíjení, kdy se vyjma možných nových barev více novinek neobjeví. Cena by se přitom měla držet při zemi a měla by kopírovat aktuální model. Startovat by tak měla na bezmála dvanácti tisících korunách. Apple iPhone 11, který společnost v rámci svého Online Storu stále oficiálně nabízí, přitom startuje na 14 490 korunách.

Řada telefonů iPhone 14

Září bude samozřejmě patřit především novým iPhonům. Je třeba se ale předčasně vzrušovat? Záleží na tom, k jakému táboru spekulantů a analytiků se řadíte. Ti odvážnější předpovídají odstranění výřezu v displeji a přítomnost fotoaparátu 48MPx, ti zdrženliví předpokládají jen nový čip A16 Bionic a nějaké drobné vylepšení kvalit snímačů.

Pokud si chce Apple zachovat své biometrické ověřování uživatele pomocí Face ID, výřez dost dobře odstranit nemůže. I když už máme poddisplejová selfie, a Apple by pod ten svůj kameru skutečně schoval, se senzory to udělat nemůže. Ty totiž displej svými paprsky neprosvítí. Pokud by tedy Apple skutečně výřez odstranil, musel by je zahrnout do rámečku, čímž by ten byl celkově tlustší. A je právě toto řešení, které bychom skutečně chtěli?

Víc MPx pak neznamená lepší fotky. Výhoda je maximálně při focení v ideálních světelných podmínkách a digitálním přiblížení. Jakmile se začnou podmínky horšit, na fotografii přibývá šum a artefakty. Mnozí výrobci toto řeší slučováním pixelů, kdy se při horších podmínkách čtyři chovají jako jeden. Výsledná fotografie pak také nemá oněch 48 MPx. Když si totiž vydělíte 48 čtyřmi, vyjde vám právě oněch aktuálních 12. Ve výsledku tak vlastně budete pořizovat pořád stejně velké fotografie jako nyní. Apple to ale se softwarem umí, a dá se předpokládat, že pokud k tomuto kroku dojde, udělá vše pro to, aby z jeho výhod vytěžil maximum.

Po minulé dva roky nám Apple ukázal vždy čtyři velikosti svého nového iPhonu. Ty nesly označení číslovkou a přídomky mini, Pro nebo Pro Max. Protože se ale ten nejmenší neprodává zrovna podle očekávání, měl by jej Apple zaříznout. iPhone 14 tak už nebude mini a jeho velikost displeje bude začínat na 6,1 palcích.

Apple Watch Sport

Apple Watch Series 7 představené spolu s iPhony 13 příliš nenadchly. Moc se nedá očekávat ani od Series 8, které budou pravděpodobně designově stejné, maximálně ozvláštněny novými barvami. Možná přibude měření cukru v krvi neinvazivní metodou, ale to rozhodně není nic, co potřebuje každý uživatel. V tomto ohledu Apple poněkud stagnuje a nemá moc co nového svým uživatelům přinést.

Jako možná varianta se ale nabízí nová sportovní a odolnější řada. Ta by nebyla z hliníku ani oceli, ale z pryskyřice vyztužené karbonovými vlákny (což už známe z klasických hodinek). Díky tomu by byly nejen odolnější, ale také lehčí. Vycházet by přitom mohly ze série 6 (nebo SE), takže by mohly být i cenově dostupnější. Apple by je jen vylepšil o odolnost proti prachu podle normy IP6X, kterou nově nabízí Series 7.

Spolu s iPhony 14 a Apple Watch by pak měl Apple představit i nástupce AirPodů Pro. Klasickou řadu totiž inovuje po třech letech – a právě v roce 2022 to budou také tři roky, kdy tato špuntová sluchátka ukázal světu poprvé. Co ale přinesou za novinky, se moc neví. V tomto ohledu se řeší zejména různé zdravotní funkce, které by sluchátka uměla přečíst z našeho ucha.

Zcela nové produkty

Pokud se podíváte na vrcholné portfolio zařízení konkurence, najdete zde především takzvané skládačky. Lídrem je především Samsung, který už nabízí více modelů o více jejich generacích. Apple takový model nemá žádný. Přitom se přímo nabízí skloubit možnosti iPadu s telefonními funkcemi iPhonu v konstrukci, která je o poznání kompaktnější.

Není to ale jediný produkt, na který se netrpělivě čeká. Dle mnohých analytiků bychom se měli v roce 2022 konečně dočkat i nějakého řešení pro konzumaci virtuálního obsahu. Jednat by se mělo o headset, vyloučeny ale nejsou ani chytré brýle, které naopak budou pracovat s rozšířenou realitou. I když možná nyní ještě nevíme, k čemu bychom takovou technologii v reálném životě použili, není sporu, že to bude trend budoucnosti, který by měl dokonce nahradit používání chytrých telefonů.

Tim Cook, tedy CEO společnosti Apple, navíc v jednom rozhovoru uvedl, že až představí zcela nový produkt, opustí svou pozici. Může se stát, že právě rok 2022 bude revoluční. Možná se na něj později bude vzpomínat jako na rok 2007, kdy Steve Jobs uvedl první iPhone, nebo 2010, kdy jsme se seznámili s prvním iPadem, či 2015, kdy nám už Tim Cook ukázal podobu chytrých hodinek (a které se mimochodem staly nejprodávanějšími hodinkami světa). Problém však může být v tom, že jak skládací zařízení, tak ta pro konzumaci AR či VR obsahu zde už máme. Apple tak bude muset přijít především s ukázkou toho, jak takové zařízení využije i běžný uživatel.