Arca Capital prodala akcie Tevy s výrazným ziskem

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: profimedia

Pavol Krúpa
Rastislav Velič, Arca Capital
3
Fotogalerie

Investiční skupina Arca Capital nakoupila akcie Tevy za více než 200 milionů korun. Za měsíc a půl je prodala, přičemž zisk se mohl přehoupnout přes sto milionů korun. 

Konec minulého roku se skupině Arca Capital vydařil. „Arca Capital před Vánoci se ziskem vyprodala akcie společnosti Teva Pharmaceutical Industries,“ uvedl Pavol Krúpa, partner skupiny. „Pozici ve výši cca deset milionů dolarů jsme drželi přibližně měsíc a půl,“ dodal Krúpa.

Akcie tak společnost nakupovala na začátku listopadu, kdy se propadly k jedenácti dolarům.

Důvodem byly podle Krúpy obavy z toho, jak se „společnost silně zadlužená akvizicí Actavisu vypořádá s tlakem na marže a propadnutím patentu na klíčový produkt Copaxone.“

V příštích šesti týdnech se ovšem akcie izraelského výrobce generik Tevy vyhouply prudce vzhůru. V polovině prosince se daly prodat za cenu mezi 17 až 19 dolarů za jednu akcii. Přispělo k tomu oznámení úspor včetně propuštění 14 tisíc zaměstnanců a umoření obřích dluhů.

„Je to složitý proces se spoustou rizik, která mohou ještě negativně ovlivňovat cenu akcie. Z tohoto důvodu jsme pozici opustili,“ dodává Krúpa s tím, že firmu dále skupina sleduje a je připravena opět nakupovat, pokud akcie klesnou.

Pro Arcu byla jistě investice vysoce zisková. Pokud totiž prodávala za cenu přes 17 dolarů, tak na ni vydělala více než padesát procent. V případě pozice ve výši 10 milionů dolarů (přes 210 milionů korun), by dosáhl její zisk více než sto milionů korun.


V Česku se blíží prezidentské volby. Vše o nich čtěte zde >>>