AT&T jedná o převzetí firmy Time Warner, dohoda se blíží

Sídlo Time Warner v New Yorku

Sídlo Time Warner v New Yorku Zdroj: Bjorn Soderqvist via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Vývoj akcií Time Warner
Na požádání. Firma TimeWarner by mohla novoudistribuci videa vyzkoušetna filmu Pařba ve Vegas 2
Time Warner
4
Fotogalerie

Americká telekomunikační společnost AT&T jedná o převzetí mediálního konglomerátu Time Warner, vzájemné rozhovory se dostaly do pokročilé fáze. 

Dohoda by mohla být uzavřena už o tomto víkendu, napsal dnes s odvoláním na informované zdroje list The Wall Street Journal (WSJ). Jednání později potvrdily i zdroje agentury Reuters, podle nichž by transakce mohla být oznámena v pondělí.

Fúze by byla významným milníkem v rychle postupující integraci odvětví médií, komunikace a internetu. Přední americký telekomunikační operátor by získal kontrolu nad kabelovou televizí HBO, zpravodajským kanálem CNN, filmovými studii Warner Bros a dalšími mediálními aktivy. Time Warner je rovněž hlavním akcionářem společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova a další stanice.

Žádná z firem se ke zprávám prozatím nevyjádřila. Akcie Time Warner dnes na burze přidávaly téměř deset procent, zatímco akcie AT&T více než dvě procenta ztrácely.

Agentura Bloomberg ve čtvrtek napsala, že vedoucí představitelé AT&T a Time Warner v posledních týdnech jednali o různých podnikatelských strategiích, včetně případné fúze. Rozhovory jsou podle zdrojů Bloombergu zatím neoficiální, podle jednoho z nich by ale generální ředitel Time Warner Jeff Bewkes byl ochoten přistoupit na prodej podniku, pokud by dostal přiměřenou nabídku.

V roce 2014 vedení Time Warner odmítlo nabídku na převzetí od společnosti 21st Century Fox, která skupinu oceňovala na více než 75 miliard dolarů (1,85 bilionu korun). Zdroje Reuters uvedly, že 21st Century Fox nemá v plánu svou nabídku obnovit.

V současnosti má Time Warner tržní hodnotu kolem 70 miliard dolarů, tržní hodnota AT&T dosahuje zhruba 232 miliard dolarů. AT&T nyní expanduje v médiích a loni například koupila provozovatele satelitního televizního vysílání DirecTV za 48,5 miliardy dolarů.