Bankou roku 2021 se stala Česká spořitelna. Její ředitel Tomáš Salomon je nejlepším bankéřem

Tomáš Salomon

Tomáš Salomon Zdroj: Michaela Szkanderová

Tomáš Salomon
Tomáš Salomon
Česká spořitelna
Česká spořitelna
Česká spořitelna
15
Fotogalerie

Česká spořitelna se v hlasování ekonomických, analytických a podnikatelských odborníků stala vítězem ankety Mastercard Banka roku 2021. V jubilejním 20. ročníku prestižní ankety tuzemského finančního a pojišťovacího trhu skončily na druhém a třetím místě Moneta Money Bank a Air Bank. Bankéřem roku se stal Tomáš Salomon, generální ředitel České spořitelny.

“Česká spořitelna obhájila své loňské vítězství, i když hlasování poroty bylo mnohem dramatičtější a vyrovnanější. Dvacátý roční ankety ukázal, že tuzemské bankovnictví a pojišťovnictví zvládá náročné roky s covidem velmi dobře, což je pro českou ekonomiku klíčové,” ohodnotil výsledky zakladatel a organizátor soutěže Petr Stuchlík s tím, že si Česká spořitelna zároveň odnesla Zvláštní cenu za pomoc obcím a městům v době koronavirové krize.

Sedmnáctičlenná porota rozhodovala celkem o sedmi kategoriích. Mezi ty hlavní dále patří Pojišťovna roku 2021 – toto ocenění si odnáší Kooperativa; a také Hypotéka roku 2021 – tou byla zvolena hypotéka od ČSOB.

„Český hypoteční trh má za sebou rekordní rok. Nepřekvapí tedy, že jedním z nejvíce sledovaných a často skloňovaných bankovních produktů jsou nyní hypotéky. I zde se výrazně prosazují trendy jako digitalizace či udržitelnost. Příkladem může být Zelená hypotéka ČSOB. Po právu tak odborná porota zvolila hypotéku ČSOB za Hypotéku roku 2021,“ komentuje Karel Šulc, místopředseda představenstva společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

V dalších kategoriích získala ocenění Komerční banka jakožto Korporátní banka roku a Udržitelná banka roku, Privátní bankou roku je pak rovněž Česká spořitelna. V čistě osobnostních kategoriích byli vybrání Tomáš Salomon, ředitel České spořitelny, jako Bankéř roku a ekvivalentně Pojišťovákem roku porota vybrala Martina Žáčka, ředitele pojišťovny UNIQA.

„Banky v Česku jsou především nositeli celé řady pozitivních progresivních změn v oblasti digitalizace, inovací nebo bezpečnosti plateb a v turbulentních časech to dokazují dvojnásob. Změny realizované v průběhu pandemie byly tím nejlepším příkladem. V mnoha směrech mohou být banky inspirací i pro ostatní společnosti mimo finanční sektor,“ řekl Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.