Bilanci zahraniční obchodu Česka vylepšil růst výroby, skončila v přebytku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alan via Flickr

Zahraniční obchod České republiky skončil v září v přebytku 19,3 miliardy korun. Výsledek příznivě ovlivnilo hlavně snížení schodku obchodu s minerálními palivy a nárůst přebytku u strojů a dopravních prostředků. Meziročně byl o 8,2 miliardy vyšší.

Obchodní bilance skončila v září v přebytku 19,3 mld. Kč (národní pojetí), což bylo výrazně více, než čekal trh (14 mld. Kč), i než jsme čekali my

Přebytek obchodní bilance výrazně překonal očekávání trhu i společnosti Raiffeisenbank, uvádí její analytik Václav Franče. „Takto dobrý výsledek pravděpodobně souvisí s velmi rychlým růstem průmyslové výroby v září, která meziměsíčně vzrostla o 4,5 %. Vývoz se v září meziročně zvýšil o 14,1 %, dovoz pak o 11,3 %.“

Srpnový přebytek ve výši jen 1,9 miliard představoval jen „výjimku z řady, stejně, jako tomu bylo v případě srpnové průmyslové výroby, která se v září vrátila opět k meziročnímu růstu. Vnější rovnováha tak i nadále zůstává silnou tránkou české ekonomiky,“ dodává Václav Franče.

Různé vyhlídky pro Česko a západ Evropy

Podle Patrika Rožumberského z UniCredit Bank „stojí na opačném pólu farmaceutický průmysl, výroba oděvů a těžba surovin, kterým se letos nedaří naplňovat objemy produkce z loňského roku. Vyhlídky na další vývoj průmyslu v Česku a západní Evropě se nadále různí. Zatímco průmysl eurozóny se potýká s citelným zpomalením, český průmysl, jak naznačuje vývoj nových zakázek i vývoj předstihových ukazatelů, tvrdé přistání nečeká.“

Vývoj objemu českého vývozuVývoj objemu českého exportuVývoj objemu českého exportu | TradingEconomics

O bilanci informoval Český statistický úřad. Ve vývoji zahraničního obchodu je vidět významný zlom v roce 2005, kdy vývoz začal mírně převyšovat dovoz a obchodní bilance se tak dostala do prvního přebytku. V roce 2013 dosáhl přebytek hodnoty 351,2 mld. Kč, který je dosud nejvyšší.

Zahraniční obchod směřuje k rekordnímu výsledku

Petr Dufek z ČSOB připisuje výborné výsledky exportu automobilkám, výrobcům elektrických zařízení a elektroniky. „Pokud bychom měli najít jeden hlavní faktor, tak to bude nepochybně inovační vlna tuzemských automobilek, která sklízí úspěchy na znovu-rostoucím evropském automobilovém trhu,“ uvedl.

Podle Dufka zahraniční obchod České republiky směřuje k novému rekordnímu výsledku. „Je proto velmi pravděpodobné, že právě obchod respektive export se i nadále podílí na solidním ekonomickém růstu naší země,“ dodal.