Bilionový plán na záchranu americké ekonomiky se komplikuje

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Británie v karanténě?

Premiér Velké Británie Boris Johnson varoval občany své země, že je připraven „zavést přísnější opatření“, pokud budou brát výzvy k boji proti koronaviru na lehkou váhu. Johnson zmínil i možnost totální karantény v případě, že lidé budou dál ignorovat výzvy ke zrušení společenských setkání. Tamní média přinesla o víkendu zprávy a reportáže o tom, jak Britové houfně piknikují v parcích a navštěvují pobřežní letoviska.

Plán za dva biliony dolarů prozatím narazil

Demokraté v americkém Senátu zdrželi přijetí záchranného balíčku pro tamní ekonomiku. Rozpory přetrvávají zejména ohledně podmínek rozdělování 500 miliard dolarů na pomoc firmám včetně aerolinií či lokálním vládám. V některých ohledech měl být ale balíček v celkové hodnotě dvou bilionů dolarů velkorysejší, než se původně jevil.

Počítá s vyplácením jednorázových příspěvků ve výši 2400 dolarů manželům, respektive poloviční dávky jednotlivcům. Nárok na ně ale nejspíš nebudou mít lidé, kteří vydělávají více než 75 tisíc dolarů ročně. Dojde asi rovněž k pozastavení povinnosti splácet federální půjčky na školné – odklad se má prodloužit o tři měsíce na půl roku. Plán počítá i s mohutným poskytováním úvěrů firmám. Ty však dostanou zákaz vykupovat své vlastní akcie a mezi jejich povinnosti bude patřit i zachování počtu pracovníků na úrovni ze 13. března.

Německo klesne o pět procent

Objevuje se už řada odhadů, jak pandemie koronaviru ovlivní vývoj HDP v jednotlivých státech. Německé ministerstvo financí podle zdrojů agentury Bloomberg počítá pro letošní rok minimálně s pětiprocentním poklesem.

Kryptoměny opět začaly ztrácet

V závěru minulého týdne bitcoin vystoupal až k sedmi tisícům dolarů za virtuální minci, aktuálně se však obchoduje o tisíc dolarů levněji. V mezidenním srovnání ztrácí nejrozšířenější kryptoměna přes šest procent, ostatní virtuální mince jako ether, XRP či litecoin cenový vývoj bitcoinu kopírují.

Evropský problém v číslech

Jak tvrdě na hospodářství dopadají opatření proti šíření koronaviru? Ve třech největších ekonomikách v Evropě bude už brzy jasněji. Tento týden dojde ke zveřejnění indexu nákupních manažerů (PMI) stejně jako údajů o podnikatelské a spotřebitelské náladě v Německu, Velké Británii a ve Francii.