Bill Gates a akciové trhy registrují známky optimismu, Trump mluví o světle na konci tunelu

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Optimistické trhy

Kontrakty na akcie z indexů S&P 500 a Euro Stoxx 50 značí růst o více než tři procenta. Důvodem jsou poměrně nadějně zprávy z epicenter nákazy koronavirem. V New Yorku například poprvé od propuknutí pandemie klesají počty mrtvých.

Americký prezident Donald Trump vyjádřil naději, že Spojené státy "začínají vidět světlo na konci tunelu" v některých ohniscích koronavirové nákazy. "Možná je to dobré znamení," řekl Trump novinářům. "Začínáme vidět světlo na konci tunelu," poznamenal. Ale dodal, že se tím nelze těšit v době, kdy umírá tolik lidí.

Sedmitisícová hráz?

Kryptoměna bitcoin začíná týden mírným růstem o necelá dvě procenta. V pondělí ráno se však držela pod metou sedmi tisíc dolarů za virtuální minci. Minulý týden se bitcoin nad tuto cenovou hranici vyšplhal, avšak jen dočasně.

Nelichotivá data na obzoru

Finanční trhy se ale dnes budou muset vypořádat se dvěma statistickými údaji, které nejspíš kvůli dopadům pandemie nenabídnou příjemné čtení. Jedním z nich budou čísla průmyslových objednávek v Německu, druhým index nákupních manažerů ve stavebnictví.

Moskva a Rijád jsou prý blízko dohodě o ropě

„Jsme velmi, velmi blízko dohodě.“ Tak hodnotí dosavadní stav vyjednávání mezi Ruskem a Saúdskou Arábií o omezení těžby ropy Kirill Dmitrijev, šéf ruského suverénního fondu RDIF.

Ceny suroviny minulý týden zažily nejvýraznější týdenní růst v historii právě kvůli podobným náznakům možné dohody mezi Moskvou a Rijádem.

Gates rozporuje odhady počtu mrtvých na covid-19

Ve Spojených státech by nemuselo kvůli koronaviru zemřít 100 tisíc až 240 tisíc lidí, jak předpověděli členové expertního týmu Donalda Trumpa. Myslí si to miliardář Bill Gates.

Podle něj mohou být počty obětí v USA mnohem nižší, pokud budou lidé dodržovat karanténu a nemocnice zajistí dostatečnou kapacitu na testování potenciálně infikovaných.