Blíží se recese USA? Rekordní propad spotřebitelské důvěry zastínil dobré tržby

Supermarket, USA

Supermarket, USA

Maloobchodní tržby ve Spojených státech v červenci stouply o 0,5 procenta po zvýšení o 0,3 procenta v předchozím měsíci. Růst byl nejvyšší od března a v souladu s očekáváním analytiků. Zpráva mírně utlumila obavy, že by se největší světová ekonomika mohla vrátit zpět do recese. Varovný je ale vývoj spotřebitelské důvěry, která klesla nejníže za více než 30 let.

Údaje o tržbách patří mezi pozorně sledované, protože výdaje spotřebitelů se na celkové ekonomické aktivitě USA podílejí dvěma třetinami. Růst tržeb proto obavy o vývoj americké ekonomiky alespoň mírně utlumil.

Ministerstvo obchodu současně revidovalo směrem vzhůru údaje za předchozí dva měsíce. Bez zahrnutí prodeje aut obrat maloobchodů stoupl rovněž o 0,5 procenta a překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zvýšení o 0,2 procenta.

Celkový růst v červenci podpořil vyšší prodej automobilů, nábytku a pohonných hmot. Tržby u čerpacích stanic vzrostly o 1,6 procenta, částečně i vlivem vyšších cen. Maloobchodní tržby nezahrnují výdaje spotřebitelů za služby.

Růst americké ekonomiky byl v první polovině roku slabý, činil jen 0,8 procenta, a nezaměstnanost zůstává vysoká. To mezi investory obavy ze stagnace ekonomiky zvyšuje.

Spotřebitelská důvěra klesla nejníže za třicet let

Varovný je naopak vývoj spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Ta se začátkem srpna propadla na nejnižší úroveň za více než tři desetiletí kvůli obavám o ekonomiku a nespokojenosti s vládní politikou. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry klesl na 54,9 bodu z červencových 63,7 bodu. Dostal se tak nejníže od května 1980. Analytici očekávali pouze nepatrný pokles na rovných 63 bodů. Ekonomové se z indexu snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. A tato čísla žádný optimismus nepřináší.