Británie by mohla mít s EU stejné partnerství jako Austrálie, uvedl Boris Johnson

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Nakažená hlava státu

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je nakažený koronavirem. Nemoc, která sužuje jeho zemi velmi závažným způsobem, však dlouhodobě zlehčuje. V médiích několikrát uvedl, že jde jen o „lehkou chřipku“. Svou nemoc oznámil v nasazené roušce, podle některých médií si však hned po rozhovoru s reportéry a novináři roušku opět sundal. Brazílie s 210 miliony obyvatel je po Spojených státech celosvětově druhou zemí, kterou pandemie covidu-19 zasáhla nejvíce. V zemi se od propuknutí nákazy potvrdilo přes 1,6 milionu infekcí a přes 65 tisíc pacientů v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo.

Bez dohody

I přes trvající pandemii nového typu koronaviru se stále vedou diskuze ohledně brexitu. Britský premiér Boris Johnson v telefonickém rozhovoru s kancléřkou Angelou Merkelovou uvedl, že je Británie připravena mít s EU stejný typ partnerství jako Austrálie, pokud se Londýn s EU nedohodne na podobě budoucích obchodních vztahů. Austrálie nemá s Evropskou unií uzavřenu žádnou všeobecnou obchodní smlouvu, výměna zboží se tak většinou řídí pravidly Světové obchodní organizace.

Další pokles akcií

Oslabením zakončily svá obchodování americké akcie. Dělo se tak z toho důvodu, protože investoři vybírali své zisky z předchozího růstu. Náladu na akciovém trhu navíc podkopává pokračující rychlý růst počtu případů nákazy koronavirem ve Spojených státech. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,51 procenta a uzavřel na 25.890,18 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,08 procenta na 3145,32 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 0,86 procenta na 10.343,89 bodu.

Posunutí rekordu

Přes 60 tisíc nakažených novým typem koronaviru za jediný den zaznamenaly Spojené státy. Byl tak překonán ani ne týden starý rekord. Počet infikovaných tak v zemi překročil tři miliony. Velice znepokojivé zprávy dnes přišly i ze států, kde se nyní epidemická situace nejrychleji zhoršuje. Texas i Kalifornie nahlásily více než 10 tisíc nakažených za jediný den, což je podle dostupných informací dosud nejvyšší počet. Celkově již v USA zemřelo přes 131 tisíc osob.