British Airways ukončí provoz svých letadel Boeing 747, akcie Netflixu padají

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Neuspokojivá čísla

Americká streamovací společnost Netflix nezažila na akciových trzích nejlepší den. Její akcie na konci posledního obchodování klesly o 15 procent. Hlavní důvod velkého poklesu bylo oznámení o počtu očekávaných nových předplatitelů. Podle Netflixu by jich mělo ve třetím čtvrtletí tohoto roku přibýt celkem 2,5 milionu. Analytici však očekávali dvojnásobné číslo. 

Další nové oslabení

Opětovné obavy z rychlého růstu počtu nových případů onemocnění novým typem koronaviru ve Spojených státech zapříčinil obavy investorů. Americké akcie tak po posledním obchodování opět oslabily. Na poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely technologické společnosti Apple a Microsoft. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,50 procenta a uzavřel na 26 734,71 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,34 procenta na 3 215,57 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 0,73 procenta na 10 473,83 bodu.

Milion nakažených

Indie se zařadila ke státům, které evidují více než jeden milion nakažených obyvatel. Asijská země se tak zařadila po bok Spojených států a Brazílie, které se mohou pochlubit stejně nelichotivou statistikou. Za posledních 24 hodin se počet odhalených případů koronavirové infekce v Indii zvýšil o 34 956 na celkových 1 003 832. V důsledku komplikací souvisejících s nemocí covid-19 zde zemřelo již 25 602 lidí. Jen za poslední den bylo zaznamenáno 687 úmrtí, což je podle agentury AP rekordní množství.

Konec Jumbo Jetů

Velkokapacitní letoun Boeing 747, přezdívaný Jumbo Jet, se opět o něco více přiblížil ke svému konci. Britská letecká společnost British Airways se rozhodla ukončit provoz všech těchto letadel, která vlastní. Reaguje tak na prudký útlum letecké přepravy v důsledku koronavirové krize. Firma je s 31 stroji největším provozovatelem těchto letadel na světě. „S velkou lítostí můžeme potvrdit, že hodláme s okamžitou platností ukončit provoz celé naší flotily letounů 747,“ uvedl mluvčí podniku British Airways. „Vzhledem k útlumu v dopravě způsobenému globální pandemií covidu-19 je nepravděpodobné, že se naše velkolepá 'královna nebes' ještě někdy vrátí do komerčního provozu British Airways,“ dodal.