Akcie Komerční banky jsou na historickém maximu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Pražská burza roste letos takřka o polovinu pomaleji než zbytek Evropy, přesto má své černé koně. Akcie Komerční banky podražily jen od počátku letošního roku už o téměř pětinu a jako jediný domácí titul se obchodují na svém historickém maximu. Banku přitom letos nejspíš čeká pokles zisku kvůli erozi marží v úvěrovém byznysu.

Kritické hlasy z domácích i zahraničních adres varují před tím, že akcie má to nejlepší za sebou. Za pravdu jim dávají i někteří akcionáři z řad manažerů samotné banky, kteří se na současných cenách svých akcií zbavují.

Své kouzlo pro investory Komerční banka restartovala únorovou zprávou o loňském hospodaření. Spíše než solidní zisky zapůsobil na burziány fakt, že 91 procent z nich banka hodlá vyplatit v dividendách, výplata oproti loňsku tak vzrostla téměř o třetinu. Letos může být ještě lépe, vedení navrhuje vyplatit v příštím roce až celý letošní zisk, maximalistická varianta tak sází i přes pokles zisku na dividendu na prahu 330 korun.

Akcie by tak v současnosti nabízela roční dividendový výnos kolem šesti procent, čímž by napsala jednu z nejštědřejších akcionářských výplatnic na domácím trhu. „Dividenda je skutečně lákavě vysoká. V kombinaci s příznivými výsledky banky a absencí jiných atraktivních titulů na domácím trhu je výsledkem silný růst kurzu akcií. Dle mého názoru však již trh nedává další prostor pro posílení, a to i se zohledněním blížící se dividendy,“ domnívá se Marek Hatlapatka z Cyrrusu. Spíše skepticky tak působí i soupiska analytických doporučení.

Vývoj akcií KBVývoj akcií KB | e15

Další růst totiž akciím věští jen zámořská banka Goldman Sachs. Její analytici sázejí na to, že letos v říjnu bude akcie k mání za 6100 korun, což je vzhledem k současné ceně kolem osmi procent k dobru.

Tábor optimistů je tím ale vyčerpán, zbytek analytického pole včetně bank jako JP Morgan, KBW či Credit Suisse předpokládá, že se cena akcie v ročním horizontu zastaví pod současnou cenou. Tak zřejmě uvažoval i člen představenstva a zároveň akcionář Komerční banky Peter Palečka, který od konce února prodal podíly ve své bance za více než milion korun. Před prodejem jej nezastavil ani blížící se nárok na dividendu, který by mu vznikl za necelý měsíc.

Výhledu vévodí opatrnost
Banka očekává, že jejím letošním výsledkům pomohou růstové vyhlídky české ekonomiky, brzdit byznys budou naopak extrémně nízké úrokové sazby a nákladné přizpůsobování se novým regulatorním pravidlům. Trh od banky vesměs letos očekává zhruba čtyřprocentní pokles zisku, loni přitom zisk stejnou měrou stoupl.