Akcie na pražské burze v týdnu mírně stouply, nejvíc ztratil KIT digital

PX

PX

Akcie na pražské burze ve 29. týdnu posílily, hlavní index PX stoupl o 0,46 procenta na 1204,7 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly cenné papíry developerské firmy Orco. Nejvýrazněji ztratily akcie technologické společnosti KIT digital. V předchozím týdnu index PX oslabil o 1,7 procenta.

Uplynulý týden se na akciových trzích podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka nesl v duchu očekávání, jednání a následného schválení pomoci Řecku. Kromě situace dluhové krize eurozóny se trhy podle něj rovněž nadále zaměřily na vyjednávání předních zástupců USA ohledně navýšení dluhového limitu pro zamezení technického bankrotu země.

Trh také sledoval výsledkovou sezonu, která se dostala do plného proudu. „Prozatím v první pětině můžeme hodnotit výsledkovou sezonu jako pozitivní s většinou společností doposud reportující pozitivní překvapení,“ dodal.

Největší zisky měl za minulý týden developerský titul Orco, jehož akcie získaly 7,1 procenta na 196 korun. „Daný posun považujeme za víceméně technický faktor. Mimo to se v týdnu k polským médiím vyjádřil generální ředitel pan Jean-Francois Ott s informací o nevydávání dalších akcií v tomto roce z důvodu aktuálního podhodnocení akcie,“ uvedl Vaníček.

Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo KIT digital. Akcie oslabily o 4,8 procenta na 197 korun. Společnost v úterý zveřejnila předběžné výsledky za druhé čtvrtletí. Celkové tržby by měly dosáhnout 48 milionů dolarů, což je mezičtvrtletně o 39 procent více.

Provozní zisk EBITDA by měl být 9,5 milionu dolarů a celkový výsledek by měl zůstat záporný, zejména kvůli tradičním dodatečným nákladům na akvizice. Tyto náklady by se již ve zbytku roku neměly opakovat. Společnost dále potvrdila celoroční výhled, uvedl Vaníček.

Ve čtvrtek ráno pražská burza v reakci na vyhlášení konkurzu na developerskou společnost ECM zastavila obchodování s jejími akciemi, dluhopisy i warranty, a to na dobu neurčitou. „Z našeho pohledu se jedná o dovršení již déle trvající těžko řešitelné situace,“ podotkl Vaníček.

„Po jistém psychologickém uklidnění dění okolo dluhové krize eurozóny, a to dohodou zástupců zemí eurozóny na dalším záchranném plánu pro Řecko, který obsahuje i dobrovolnou pomoc soukromých subjektů a rozšíření pravomocí fondu EFSF pro zamezení přenesení dluhového problému i na další potenciálně rizikové země (Itálie, Španělsko), by mohlo pokračovat pozitivní vnímání trhu i pro další týden,“ doplnil Vaníček.