Akcie na pražské burze v týdnu ztratily mírných 0,2 procenta

Pražská burza, ilustrační foto

Pražská burza, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu téměř stagnovaly, když hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ztratil 0,24 procenta na 945,8 bodu. Největší zisky zaznamenaly akcie prodejce ojetých aut AAA Auto a energetické firmy ČEZ. Naopak největší ztráty postihly cenné papíry rakouské Erste Bank.

„Předposlední srpnový týden byl ve znamení spekulací ohledně dalšího uvolnění měnové politiky v USA po zápisu z posledního zasedání americké centrální banky (FED). Po čase se opět rozjelo kolo politických rozhovorů okolo pomoci Řecku, které se snaží opětovně vyjednat měkčí podmínky a prodloužení záchranného plánu ze dvou na čtyři roky,“ uvedl ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Hlavní akciové indexy ztrácely jedno až dvě procenta, dodal.

Akcie firem ČEZ a AAA Auto podle Sklenáře posilovaly bez zpráv. U akcií bankovní skupiny Erste Bank si investoři vybírali zisky po předchozím růstu, podobně na tom byly i ostatní bankovní tituly v Evropě.

Vývoj na pražské burzeVývoj na pražské burzeVývoj na pražské burze v týdnu od 20. do 24. srpna

Na domácím trhu pokračovala výsledkové sezona. Ve středu výsledky oznámila rakouská pojišťovna VIG, hlavním pozitivním překvapením byl vývoj v předepsaném pojistném, dodal Sklenář. VIG zvýšila v prvním pololetí hrubý zisk o sedm procent na 302 milionů eur (7,5 miliardy Kč). V České republice její zisk stoupl o necelá dvě procenta na 93 milionů eur (2,3 miliardy Kč).

Také čtvrteční výsledky těžařské firmy NWR podle Sklenáře překonaly tržní očekávání, a to lepším než očekávaným vývojem v nákladech. NWR v pololetí propadl čistý zisk meziročně o 60 procent na 35 milionů eur (zhruba 873 milionů Kč). Výnosy firmě klesly o 17 procent na 694 milionů eur (17,35 miliardy korun), a to především v důsledku nižších cen koksovatelného uhlí.

Příští týden bude v Česku končit výsledková sezona. Hospodářské výsledky oznámí Philip Morris, sázková společnost Fortuna, textilní firma Pegas Nonwovens, AAA Auto a developer Orco.

Pozornost investorů se v nadcházejícím týdnu bude upínat k pátečnímu setkání centrálních bankéřů světa v americkém Jackson Hole, dodal Sklenář.