Akcie si dělají, co chtějí. Ignorují výsledky firem

Investice, akcie

Investice, akcie Zdroj: stoneandbelter.cz

S akciemi je to v poslední době jako na horské dráze, jejich ceny se stále více řídí podle míry strachu investorů. Takzvaná korelace cen akcií, která měří, do jaké míry se všechny akcie pohybují jedním směrem, dosáhla nejvyšší hodnoty od krachu na burze v roce 1987. Teoreticky by se ceny akcií měly pohybovat naprosto individuálně v závislosti na výsledcích společnosti.

Akciové trhy poslední dobou stále více charakterizují masivní výprodeje všech titulů, které po chvíli vystřídá vlna nákupů. Podle toho jak investoři ten daný týden vyhodnotí riziko toho, že Spojené státy upadnou opět do recese či se zhroutí euroróna.

Korelace mezi 250 tituly z indexu S&P 500 se minulý týden dostala na nejvyšší hodnotu od podzimu 1987, na 81 procent. Vyplývá to z dat investiční banky JPMorgan. To znamená, že tyto akcie se pohybují naprosto stejným směrem bez ohledu na fundamenty společností.

Tento indikátor se dostal na vrchol během října 1987 po takzvaném černém pondělí, kdy index Dow Jones ztratil 22 procent během jednoho obchodního dne. Další vrcholy zaznamenal po pádu banky Lehman Brothers nebo letošním zemětřesení v Japonsku, nicméně ani v těchto případech se korelace nedostala přes 70 procent a zase rychle poklesla.

Nezvykle častý stejný pohyb cen akcií tento měsíc tak oživil obavy, že by akciové trhy mohly zopakovat období po černém pondělí, kdy se korelace cen akcií nevrátila na historický normál až do poloviny následujícího roku.

„Extrémně vysoká korelace může vést k dalšímu zbrklému obchodování,“ uvedl pro Bloomberg Dean Curnutt, prezident poradenské společnosti Macro Risk Advisors. „Obchodníci budou nuceni uzavřít své pozice kvůli rostoucí volatilitě indexů, což je právě výsledek hromadného pohybu akcií nahoru a dolů,“ dodal Curnutt. Index volatility, kterému se přezdívá index strachu, VIX zůstává nad hodnotou 30 již déle než měsíc, což je nejdelší období od dna krize počátkem roku 2009.

Přetrvávající rozkolísanost trhů může mít negativní vliv na počet nových primárních úpisů akcií. Internetové společnosti Zynga a Groupon již tento měsíc odložily svá dlouho očekávaná IPO. „Když je index VIX vysoko, je těžké uvést novou firmu na burzu,“ řekl v rozhovoru pro deník Financial Times Craig Orchant, partner ve společnosti EA Markets.