Akcie Tesly se po Muskově víkendové anketě propadají. Možná je to jeho další trik

Miliardář Elon Musk nechal uživatele Twitteru rozhodnout o tom, zda má prodat desetiprocentní podíl v Tesle.

Miliardář Elon Musk nechal uživatele Twitteru rozhodnout o tom, zda má prodat desetiprocentní podíl v Tesle. Zdroj: Profimedia.cz

Akcie americké automobilky Tesla se v pondělí strmě propadly.
2
Fotogalerie

Investoři zareagovali na víkendové prohlášení šéfa automobilky Tesla Elona Muska. Cenné papíry amerického výrobce elektromobilů se po pondělním otevření amerických burz propadly o více než pět procent. Aktuálně se obchodují za 1188,18 dolaru za akcii a ve ztrátě už zřejmě pro dnešek zůstanou.

Nejbohatší člověk na planetě nechal hlasovat uživatele sociální sítě Twitter o tom, zda má prodat deset procent akcií v Tesle v hodnotě kolem 21 miliard dolarů, zhruba 458 miliard korun. Necelých 58 procent Muskových sledujících se vyslovilo pro možnost „ano“. Miliardář dopředu slíbil, že se výsledkem hlasování bude řídit.

Musk možným prodejem akcií údajně reagoval na kritiku, že neplatí spravedlivý podíl na daních. Excentrický podnikatel to vysvětlil tak, že nepobírá žádnou mzdu a jediný způsob, jak může zaplatit daně, je prodej akcií. 

„V poslední době se hodně mluví o tom, že nerealizované zisky jsou prostředkem, jak se vyhnout daním, takže navrhuji prodej deseti procent svých akcií Tesly. Podporujete to?“ napsal v sobotu na twitterový účet, kde má přes 62,5 milionu sledujících. 

Server CNBC nicméně připomíná, že možná je to jen zastírací manévr. Musk totiž o záměru prodat velký balík akcií Tesly v letošním posledním čtvrtletí hovořil už v září na konferenci v Beverly Hills. 

Podnikatel má rovněž dlouhou historii kontroverzního chování na Twitteru a někteří kritici jej dokonce v minulosti obviňovali ze šíření dezinformací či z manipulace s burzami. Jen letos svými protichůdnými výroky napomohl strmému růstu a následnému pádu nejsledovanějších kryptoměn.  

Cenné papíry automobilky za stovky milionů dolarů nedávno prodali i další současní a bývalí členové představenstva Tesly včetně Muskova mladšího bratra Kimbala. Stalo se tak bezprostředně poté, co společnost zveřejnila rekordní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí a hodnota jejích akcií prudce stoupla.  

Muskův plán nechat o prodeji akcií rozhodnout internetové uživatele odsoudil americký senátor Ron Wyden, jenž novou miliardářskou daň prosazuje. „Jestli má, nebo nemá nejbohatší muž světa platit daně, by nemělo záležet na výsledku twitterové ankety,“ prohlásil Wyden.

Současné jmění Elona Muska má podle agentury Bloomberg hodnotu 338 miliard dolarů. Na daních by měl šéf Tesly letos odvést více než patnáct miliard dolarů.   

Kdo je Elon Musk? 

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub