Tesla neuhlídala Muska. Svými tweety porušil dohodu s Komisí pro cenné papíry

Elon Musk měl svými tweety dvakrát porušit soudní dohodu s Komisí pro cenné papíry, na kterou přistoupil v roce 2018.

Elon Musk měl svými tweety dvakrát porušit soudní dohodu s Komisí pro cenné papíry, na kterou přistoupil v roce 2018. Zdroj: profimedia.cz

Americká automobilka Tesla se zavázala, že bude vyjádření svého šéfa na sociálních sítích hlídat. To se jí podle Komise pro cenné papíry nejméně dvakrát  nepovedlo.
Musk je známý svou kontroverzní komunikací na Twitteru, která zavání manipulací s trhy. Letos například pořádně zahýbal s hodnotou digitálních měn.
3
Fotogalerie

Komise pro cenné papíry (SEC) by si ve Spojených státech mohla opět došlápnout na Elona Muska. Šéf Tesly podle regulátora severoamerických akciových trhů publikoval v posledních letech dva tweety porušující soudní dohodu, na kterou jeden z nejbohatších lidí na světě přistoupil v roce 2018. Informoval o tom americký deník The Wall Street Journal.

„Tesla selhala v dodržování povinností nařízených soudem,“ píše vysoký funkcionář SEC Steven Buchholz v dopise z května 2020 adresovaném Muskově firmě. Investory nicméně informace nevyděsila. Akcie americké automobilky ve středu dopoledne zaznamenaly pouze mírný pokles o 0,21 procenta na 623,9 dolaru. Komise ani zástupci Tesly se k článku nevyjádřili.

Musk proslul neformální a často velmi kontroverzní komunikací na sociálních sítích, kterou se zásadně odlišuje od všech ostatních manažerů obřích korporací. Excentrický miliardář byl kvůli svým výrokům opakovaně obviňován z šíření dezinformací, konspiračních teorií, nebo dokonce z manipulace s burzami. Letos například prokazatelně pomohl k rychlému růstu a následnému strmému propadu cen nejsledovanějších kryptoměn.

Americkým úřadům před třemi lety došla s Muskem trpělivost poté, co na Twitteru zveřejnil zavádějící zprávu, že uvažuje o stažení Tesly z akciového trhu. Na burzách tím vyvolal obrovské pozdvižení a cenné papíry společnosti během několika hodin zdražily o třináct procent. Američtí regulátoři kvůli tomu obžalovali Muska z podvodu. 

Následný soud vyměřil Tesle i jejímu majiteli pokuty po dvaceti milionech dolarů, tedy po více než 400 milionech korun. Výrobce elektromobilů se navíc zavázal, že jeho právníci budou dohlížet na všechna Muskova veřejná prohlášení, která mají zásadní význam pro akcionáře Tesly. Týká se to zejména těch postů, jež souvisejí s hospodářskými výsledky nebo budoucími obchodními aktivitami společnosti. A právě toto pravidlo měl miliardář v letech 2019 a 2020 dvakrát porušit.

SEC sice neuvedla, které konkrétní tweety má na mysli, ale podle americké televizní stanice CNN by jedním z nich mohl být příspěvek z července 2019. Musk v něm tvrdil, že Tesla může koncem roku vyrábět tisíc solárních střech týdně, což na Twitteru rozpoutalo bouřlivou diskuzi, zda miliardář smí takové informace odhalovat.

Zatím není jasné zda a případně jakým způsobem SEC Muska a Teslu za tento prohřešek potrestá. CNN připomíná, že regulátoři se v minulých letech neúspěšně pokoušeli Muska odstranit z pozice výkonného ředitele automobilky. Sám podnikatel svou vinu nikdy veřejně neuznal, a naopak Komisi na sociálních sítích opakovaně zesměšňoval.