Akcie v USA padají. Drtí je zpráva MMF a obavy z druhé vlny koronaviru v zemi

Americké akcie

Americké akcie Zdroj: Reuters

Americké akcie
Americké akcie
Americké akcie
4
Fotogalerie

Akcie ve Spojených státech výrazně oslabily a vykázaly nejhlubší jednodenní propad za téměř dva týdny. Dolů jim pomohly zprávy o nárůstu koronavirového onemocnění, který vrací obavy z další vlny uzávěrek, a zhoršený výhled globální ekonomiky. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes odepsal 2,71 procenta a uzavřel na 25.446,14 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,59 procenta na 3050,33 bodu a index technologického Nasdaq se snížil o 2,19 procenta na 9909,17 bodu.

Čísla nakažených novým typem koronaviru stále stoupají což je nepříjemnou zprávou pro obchodníky, kteří již očekávali postupné oživení americké ekonomiky.

„Nejnovější zprávy nejsou pro akciové trhy ve Spojených státech ani ve světě pozitivní. Očekávalo se, že to nejhorší je za námi a že jsme přežili pandemickou recesi“ uvedl Chris Rupkey, hlavní finanční ekonom bankovní společnosti Mitsubishi UFJ Financial Group.

Nepomohla ani prognóza MMF. Ten kvůli dopadům pandemie způsobné koronavirem dál zhoršil výhled vývoje globální ekonomiky. Na letošní rok počítá s propadem hrubého domácího produktu o 4,9 procenta. V dubnu čekal pokles o tři procenta a už tento propad by znamenal nejhlubší recesi globální ekonomiky za 90 let.

Pandemie nemoci Covid-19 měla v první polovině roku na ekonomickou aktivitu mnohem horší dopad, než se čekalo. Fond předpokládá, že zotavení bude pomalejší, než se původně domníval.

Ve většině zemí fond čeká nižší spotřebu, zejména kvůli výraznějšímu narušení domácí ekonomické aktivity. Kromě slabší spotřeby se ale fond obává útlumu investic, protože firmy při vysoké nejistotě odkládají kapitálové výdaje. Zhoršení soukromé domácí poptávky částečně kompenzuje politická podpora.

Ve středu se nedařilo ani evropským akciím. Ty rovněž výrazně oslabily také zejména kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru. Panevropský index STOXX 600 odepsal 2,78 procenta. Dolů zamířila i pražská burza.