Akcionáři Volkswagenu hlasují o mimořádné dividendě. Blume slíbil brzký verdikt o gigafactory

CEO Volkswagenu Oliver Blume

CEO Volkswagenu Oliver Blume Zdroj: Reuters

Vedení koncernu Volkswagen (VW) na valné hromadě navrhnulo vyplatit mimořádnou dividendu 19,06 eur na akcii vztaženou k úspěšnému uvedení automobilky Porsche na burzu. Šéf Volkswagenu Oliver Blume na valné hromadě také přislíbil, že rozhodnutí o výstavbě takzvané gigafactory na baterie do elektromobilů, o níž se uchází i Česko, padne v nejbližší době. 

„Rozhodnutí o umístění závodu ve východní Evropě by mělo padnout brzy," přislíbil Blume. Česko nabízí lokalitu na letišti Plzeň-Líně. Volkswagen verdikt už několikrát odložil, naposledy na začátku prosince, a to bez bližšího určení o několik měsíců.

Cenné papíry Porsche od zářijového IPO vystoupaly o 18 procent, upozornil předseda dozorčí rady automobilové skupiny Hans Dieter Pötsch. Pokud by se akcionáři rozhodnou pro dividendu, Volkswagen by jim ji vyplatí 9. ledna příštího roku.

VW dříve uvedl, že mezi akcionáře rozdělí 49 procent z výnosů uvedení Porsche na burzu. Akcie se při IPO prodávaly za 82,50 eura. Skupina na burzu pustila 12,5 procenta akcií Porsche, čímž získala 19,5 miliardy eur.

Zbylých 51 procent chce koncern investovat do dalšího rozvoje. Svůj díl si ale ukrojili i zaměstnanci. Odbory vyjednaly výplatu mimořádných bonusů. U Porsche budou činit až 3000 eur. V případě kmenových zaměstnanců Volkswagenu, na které se vztahuje tarifní dohoda koncernu a odborového svazu IG Metall, a u zaměstnanců VW v Sasku pak dosáhne odměna 2000 eur.

Akcie Porsche v listopadu vystoupaly dokonce nad hodnotu 110 eur. Automobilka tak měla dokonce vyšší hodnotu než mateřský koncern. „Bylo důležité ukázat skutečnou hodnotu Porsche. Jasně se ale také ukázalo, že současná valuace Volkswagenu je nevyvážená. Chceme to změnit a pracujeme na tom, aby byla hodnota celé skupiny Volkswagen lépe viditelná,“ prohlásil před valnou hromadou finanční ředitel VW Arno Antlitz.

Například investiční skupina DWS, která podle dat agentury Reuters drží dvě procenta akcií Volkswagenu, spolu s dalšími akcionáři upozorňuje na problémy týkající se vedení skupiny, mimo jiné kritizují dvojroli šéfa Porsche Olivera Blumeho. Ten jednak zůstal v čele Porsche, jednak ale zároveň šéfuje celému Volkswagenu. Podle DWS tyto faktory srážejí tržní hodnotu skupiny.

Ke kritice se přidalo i investorské sdružení SdK. „Neustále si vyměňujete klobouky na hlavě. Je nám zatěžko uvěřit, že to tak na jednáních představenstva skutečně funguje,“ prohlásil během neveřejné části valné hromady podle Reuters představitel SdK Mark Liebscher.