Alibaba může ze vstupu na burzu v Hongkongu získat až 13 miliard dolarů

Alibaba

Alibaba Zdroj: Reuters

Alibaba
Alibaba
3
Fotogalerie

Alibaba nabídne při vstupu na hongkongskou burzu jednu akcii za 176 hongkongských dolarů. Firma tak potvrdila dřívější informaci agentury Reuters. Částka je o 2,8 procenta nižší, než činila závěrečná úterní cena jedné akcie Alibaby obchodované na newyorské burze. Čínský internetový gigant při největší primární nabídce v Hongkongu za uplynulých devět let získá za 500 milionů nabízených akcií 12,9 miliardy amerických dolarů (298 miliard korun).

Oficiálně má Alibaba nabídkovou cenu akcie oznámit v průběhu dnešního dne. Pokud by se informace zdrojů Reuters potvrdila, utržila by společnost nejméně 88 miliard hongkongských dolarů (261 miliard korun), což je symbolické, protože číslovka osm se v čínské kultuře spojuje s prosperitou a štěstím. Při využití takzvané greenshoe opce, která umožňuje počet upisovaných akcií zvýšit, pokud je poptávka vysoká, by to bylo až 12,9 miliardy dolarů.

Obchodovat by se s akciemi Alibaby mělo v Hongkongu začít příští týden. Krok firmy by se mohl stát největší přeshraniční sekundární nabídkou akcií a bude velkou vzpruhou pro Hongkong. Ten se kvůli více než pět měsíců trvajícím protestům a obavám z dopadů obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou poprvé za deset let propadl do recese.

S akciemi Alibaby se už od roku 2014 obchoduje v New Yorku a firma drží titul největší primární veřejné nabídky akcií na světě v hodnotě 25 miliard dolarů. Alibaba původně zamýšlela ve stejnou dobu i vstup na burzu v Hongkongu, struktura řízení firmy však tehdy nesplňovala pravidla burzy. Hongkong proto loni svá pravidla upravil, aby přilákal čínské technologické giganty. Alibaba je první firmou, která tento nový systém otestuje.