Americké akcie díky pozitivním údajům stouply, rostly sedmý týden za sebou

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Americké akcie uzavřely včera vzestupem a zaznamenaly sedmý týden růstu za sebou. Náladu na Wall Street podpořily příznivé údaje o vývoji na trhu práce a oživení zpracovatelského průmyslu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v závěru obchodování zpevnil o 0,61 procenta na 17 792,75 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 0,63 procenta na 2072,78 bodu a technologický trh Nasdaq získal 0,92 procenta na 4914,54 bodu. Za celý týden Dow Jones získal 1,6 procenta, S&P přidal 1,8 procenta a index Nasdaq Composite stoupl o tři procenta. Za březen všechny tři indexy vzrostly o 6-7 procent.

Americká ekonomika vytvořila v březnu zhruba 215 tisíc nových pracovních míst, mírně více, než se čekalo. Solidně rostly také průměrné mzdy. Náladu investorů zlepšily rovněž údaje o obnovení růstu aktivity ve zpracovatelském sektoru. Údaje ale nebyly tak silné, aby vyvolaly obavy z brzkého zvýšení úroků.

Wall Street tento týden získala vzpruhu ve vystoupení šéfky americké centrální banky Janet Yellenové, která se vyslovila pro opatrné zvyšování úroků. Pro trh to byl signál pomalejšího tempa růstu úvěrových nákladů. Zpráva o zaměstnanosti dočasně posílila dolar na devizovém trhu. Jeho kurz však později všechny zisky smazal a nakonec klesl. Ke konci obchodování euro vůči dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,1390 dolaru. Dolar vůči japonskému jenu oslabil o 0,7 procenta na 111,73 jenu.

Vývoj indexu Dow JonesGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com