Americké akcie letěly nahoru. Nike přidal dokonce 11 procent

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Šéf pražské burzy Petr Koblic o vlivu intervencí na pražskou burzu
akcie, burzy
3
Fotogalerie

Americké akcie během včerejšího obchodování posílily v čele s největším světovým výrobcem obuvi Nike, jehož čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků.

Přední akciové indexy Dow Jones a S&P 500 zažily nejlepší první pololetí od roku 2013. Dolar mírně oživil, přesto vykázal nejprudší čtvrtletní pokles vůči koši předních měn za téměř sedm let.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,29 procenta a uzavřel na 21.349,63 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,15 procenta na 2423,41 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite nicméně klesl o 0,06 procenta na 6140,42 bodu.

Za celé první pololetí indexy Dow Jones a S&P 500 vzrostly o více než osm procent. Nasdaq stoupl dokonce o více než 14 procent, což představuje jeho nejlepší první pololetí od roku 2009, napsala agentura Reuters.

Akcie Nike dnes posílily o 11 procent poté, co společnost za čtvrté finanční čtvrtletí končící 31. května vykázala nečekaně vysoký zisk i tržby. Firma rovněž oznámila, že začne některé své produkty prodávat prostřednictvím internetového obchodu Amazon.

Dolarový index, který měří výkon dolaru k šesti hlavním světovým měnám, se ve druhém čtvrtletí snížil o zhruba 4,6 procenta. To představuje jeho nejprudší čtvrtletní pokles od třetího kvartálu 2010. Samotné euro vůči dolaru během druhého čtvrtletí posílilo o více než sedm procent.

Jednotná evropská měna těží z vyhlídek na zpřísňování měnové politiky v eurozóně. V závěru dnešního obchodování v New Yorku se euro prodávalo za 1,1416 USD. Během čtvrtka se přitom vyšplhalo až na 1,1445 USD, nejvýše za téměř 14 měsíců.

Video: Šéf pražské burzy Petr Koblic o vlivu intervencí na pražskou burzu

Video placeholde
Šéf pražské burzy Petr Koblic o vlivu intervencí na pražskou burzu • Michal Tomeš