Americké akcie nakopl Trumpův podpis, strmě vzhůru míří i ty evropské

Americká burza je znovu na rekordech.

Americká burza je znovu na rekordech. Zdroj: Reuters

Wall Street, ilustrační foto.
Wall Street, ilustrační foto.
3
Fotogalerie

Hlavní indexy Wall Street v pondělí dosáhly rekordních maxim. Pomohl tomu i dosluhující prezident Spojených států Dolald Trump, který podepsal dlouho očekávaný zákon o pandemické pomoci ve výši 2,3 bilionu dolarů. Informuje o tom agentura Reuters. Dařilo se i parketům v Asii a Evropě. Evropské akcie posílily nejvíce za deset měsíců, hlavní index frankfurtské burzy DAX uzavřel na rekordu.

„Podepsáním zákona o obnovení dávek v nezaměstnanosti a dalších opatřeních, která mají pomoci v boji s covidem, Trump dokázal znovunastartovat americké akciové trhy,“ uvedl Sam Stovall, hlavní investiční stratég společnosti CFRA Research. Díky trumpovu podpisu už nehrozí ani stav rozpočtové nouze, jenž mohl od úterý ochromit fungování federálních úřadů.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,68 procenta a uzavřel na 30.403,97 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,87 procenta na 3735,36 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, vzrostl o 0,74 procenta na 12.899,42 bodu.

Kromě akciových trhů se daří i jednotlivým společnostem. Dvě procenta si připsala společnost Tesla, a to díky zprávě o zahájení provozu továrny na výrobu elektromobilů v Indii v příštím roce. Pozitiva hlásí i provozovatelé výletních lodí Royal Caribbean Cruises, Carnival Corp a Norwegian Cruise Line Holdings, jejichž akcie vzrostly mezi 3,3 a 4,3 procenty. 

Evropské akcie posílily nejvíce za deset měsíců, hlavní index frankfurtské burzy DAX uzavřel na rekordu. Náladu na trhu pozdvihla nová stimulační opatření ve Spojených státech, dohoda o uspořádání vztahů mezi Evropskou unií a Británií po brexitu a start očkování proti covidu-19.

Panevropský akciový index STOXX Europe 600 si za dnešek připsal 0,66 procenta na 398,58 bodu. Index DAX seanci uzavřel růstem o 1,49 procenta na 13.790,29 bodu. Během dne vystoupil až na rekordních 13.818,65 bodu, a poprvé tak překonal hranici 13.800 bodů.

Růst indexu DAX významně podpořily automobilky, protože Británie je pro německý automobilový průmysl významné odbytiště. Po uzavření dohody mezi Londýnem a Bruselem se umírnily obavy ohledně budoucnosti automobilového dodavatelského řetězce mezi Evropskou unií a Británií.