Jeden z nejbohatších Číňanů byl otráven. Japonský Orix investuje do obnovitelné energie

Čínský miliardář a šéf společnosti Yoozoo Games Lin Čchi byl otráven. Jeho firma vyrábí populární počítačové hry.

Čínský miliardář a šéf společnosti Yoozoo Games Lin Čchi byl otráven. Jeho firma vyrábí populární počítačové hry. Zdroj: Reuters

Prezident USA Donald Trump nečekaně změnil názor a podepsal stimulační balíček na podporu amerického hospodářství.
Japonský finanční konglomerát Orix kupuje španělskou společnost, která provozuje větrné a solární elektrárny.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Úmrtí čínského miliardáře

Čínský miliardář Lin Čchi, který náhle zemřel 25. prosince ve svých 39 letech, byl otráven. Tvrdí to šanghajská policie, která byznysmenovo úmrtí vyšetřuje. Hlavním podezřelým z vraždy je jeden z Linových spolupracovníků, jenž je nyní ve vazbě. Lin Čchi byl šéfem čínské společnosti Yoozoo Games, vyrábějící počítačové hry. Jeho firma patří k nejúspěšnějším v rychle se rozvíjejícím videoherním průmyslu. Lin vlastnil majetek ve výši 6,8 miliardy jüanů, přibližně 22,3 miliardy korun. Časopis Forbes ho už před šesti lety zařadil mezi 350 nejbohatších lidí v Číně.  

Trump podepsal stimulační balík

Americký prezident Donald Trump nečekaně změnil názor a v noci na dnešek podepsal záchranný balík na podporu ekonomiky ve výši skoro 900 miliard dolarů, tedy asi 19,3 bilionu korun. Zatím není jasné, co Trumpa k rozhodnutí přimělo. Stimulační balíček schválily minulý týden po dlouhých rozepřích obě komory amerického Kongresu. Trump ale vzápětí soubor zákonů zkritizoval a tvrdil, že jej nepodepíše. USA tak již nehrozí stav rozpočtové nouze. Peníze mají mimo jiné pomoci nezaměstnaným občanům a malým podnikům poškozeným koronakrizí.    

Z trhů a burz 

Smíšený týden pro burzy

Americké akcie se v uplynulém zkráceném týdnu na směru neshodly. Index Dow Jones posílil o 0,07 procenta a Nasdaq Composite o 0,38 procenta. Širší S&P 500 ale oslabil o 0,17 procenta. Dařilo se hlavně technologickým titulům. Evropským trhům jistě pomohlo, že se Velká Británie a Evropská unie konečně dohodly na podobě vzájemných vztahů po brexitu. Celkově však za minulý týden převážně ztrácely. V minusu skončil německý DAX, francouzský CAC 40 i britský FTSE 100. Výjimkou byl pouze panevropský index STOXX Europe 600, který se zvýšil o 0,08 procenta. 

Japonci nakupují zelené energie

Japonský finanční konglomerát Orix odkoupí španělskou energetickou firmu Elawan Energy, která vyrábí a provozuje větrné a solární elektrárny. V současné době má v provozu více než sedm stovek projektů v Evropě, a v Severní a Jižní Americe. Orix bude nově vlastnit osmdesát procent akcií Elawanu a dohromady za transakci utratí kolem stovky miliard jenů, zhruba 20,7 miliardy korun. Převod bude dokončen ve druhém čtvrtletí příštího roku. 

Tweet dne

„KFC bude prodávat herní konzole s ohřívačem kuřat.“

Známý americký řetězec rychlého občerstvení KFC se chystá uvést na trh unikátní produkt, který umožní zákazníkům hrát videohry a zároveň si ohřát jídlo. Firma zatím neuvedla, kdy začne výrobek prodávat ani kolik bude stát. Ujistila však, že se nejedná o vtip, jak se řada lidí po zveřejnění zprávy domnívala.  

Stane se dnes

  • V Moskvě začne kontroverzní soud s největším americkým investorem v Rusku Michaelem Calveyem a francouzským podnikatelem Michelem Delpalem, kteří jsou obžalováni z podvodu. Západní státy považují obvinění vznesená proti Calveyovi coby hlavnímu obžalovanému za vykonstruovaná.
  • V Pekingu bude zahájen proces s čínskou novinářkou a bývalou právničkou, která na začátku pandemie koronaviru točila reportáže ve Wu-chanu a snažila se informovat veřejnost o chaotické situaci v tamních nemocnicích. Hrozí jí až pět let vězení.