Akcie Alibaby se razantně propadly. Stáhly dolů i další čínské internetové kolosy

Akcie Alibaby  ztratily během dnešního obchodování na hongkongské burze téměř osm procent ze své hodnoty, když skončily na 210 hongkongských dolarech, což je šestiměsíční minimum. Hodnota Alibaba Group se tak zmenšila o čtyřicet miliard dolarů.

Akcie Alibaby ztratily během dnešního obchodování na hongkongské burze téměř osm procent ze své hodnoty, když skončily na 210 hongkongských dolarech, což je šestiměsíční minimum. Hodnota Alibaba Group se tak zmenšila o čtyřicet miliard dolarů. Zdroj: Reuters

Hlavní akcionář Alibaba Group Jack Ma rozlítil čínské pohlaváry. Výsledkem je tlak na jeho firmu Ant Group, aby se vrátila k původnímu byznysu.
2
Fotogalerie

Obavy z antimonopolního šetření ze strany čínských úřadů poslaly dolů nejen akcie čínského internetového obchodu Alibaba Group Holding, ale i dalších internetových kolosů jako Tencent, JD.com nebo prodejce jídla Meituan.

Výprodej spustily obavy, že se prošetřování čínských úřadů rozšíří i na další tamní technologické korporace. O víkendu totiž čínské úřady nařídily společnosti Ant Group (spoluvlastníkem je Alibaba), aby se vrátila k původnímu byznysu, což je poskytování platebních služeb. To by však ohrozilo růst finančního kolosu, který vydělává i na zprostředkování úvěrů.

Akcie Alibaby tak ztratily během dnešního obchodování na hongkongské burze téměř osm procent ze své hodnoty, když skončily na 210 hongkongských dolarech, což je šestiměsíční minimum. Hodnota Alibaba Group se tak zmenšila o čtyřicet miliard dolarů.

Společnosti nepomohlo k růstu akcií ani oznámení, že navyšuje o čtyři na deset miliard dolarů objem zpětného odkupu vlastních akcií. Hodnota společnostní Tencent a Meituan se pak zmrskla o téměř sedm procent. Akcie JD.com klesly o 2,15 procenta. Celkem zmíněné technologické firmy přišly během dvou obchodních dnů o astronomickou sumu okolo 200 miliard dolarů.

Celá burza v Hongkongu se pak propadla, přestože světové burzy rostou. Důvodem je schválení obrovského fiskálního balíčku v objemu 900 miliard dolarů na podporu americké ekonomiky ze strany prezidenta Donalda Trumpa.

„Čínská vláda na technologické firmy vyvíjí čím dál větší tlak nebo chce získat nad nimi větší kontrolu,“ sdělil agentuře Bloomberg Jackson Wong, ředitel správy majetku ve společnosti Amber Hill Capital. Podle něj je na trhu stále velký prodejní tlak na firmy jako Alibaba, Tencent nebo Meituan. „Tyto společnosti rostly tempem, které Peking považuje za příliš rychlé, a jsou už příliš velké,“ dodal.

Už minulý týden ostatně začalo antimonopolní vyšetřování samotné firmy Alibaba příjezdem úředníků do centrály společnosti ve městě Chang-čou. Jde o formální zahájení kroků komunistické strany vůči Alibabě a jejím zakladateli Jacku Maovi.  

Tažení čínských úřadů spustil Ma svým projevem na říjnovém summitu v Šanghaji, kde tvrdě kritizoval čínské úřady a bankovní domy. Následně byl zrušen vstup Ant Group na burzy, a to jen pár dní před spuštěním obchodování.

Samotný Ma pak od vlády dostal na začátku prosince radu, aby zůstal v Číně, sdělil agentuře Bloomberg zdroj obeznámený s celou záležitostí. Podle zdrojů agentury ale nestojí na hraně osobního pádu. Veřejné pokárání je tak spíše varováním Pekingu, který ztrácí trpělivost s technologickými kolosy, jež jsou stále více vnímány jako hrozba pro politickou a finanční stabilitu, které si čínský prezident Si Ťin-pching cení nejvíce.

Investoři ale nejsou jednotní v názoru, jak tvrdě nakonec Peking vůči technologickým firmám zakročí. „Myslíme si, že antimonopolní úřad možná chce použít případ Alibaby jako precedens, který vyšle vzkaz zbytku odvětví, že úřady jsou nyní odhodlány řešit stanovování cen,“ uvedla japonská investiční banka Nomura ve zprávě pro klienty.