Americké akcie oslabily po zprávách o ekonomickém růstu a zvýšení úroků

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Akcie ve Spojených státech dnes oslabují, reagují tak na nejnovější údaje o ekonomickém růstu a výsledek zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). To podle některých analytiků naznačuje, že by Fed mohl sáhnout k prvnímu zvýšení úrokových sazeb po téměř deseti letech už na své prosincové schůzi.

V poledne místního času (pátá odpolední středoevropského času) Dow Jonesův index odepisoval zhruba 0,3 procenta a nacházel se blízko 17 731 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 ztrácel 0,1 procenta na 2088 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite pak měl ztrátu asi 0,3 procenta a pohyboval se kolem 5080 bodů.

Index Nasdaq Composite

Fed nechal ve středu základní úrokovou sazbu podle očekávání opět beze změny na rekordním minimu, kde je od finanční krize před sedmi lety. Ve zprávě po zasedání však zmínil, že úroky by při splnění určitých podmínek mohly vzrůst na příštím, tedy prosincovém zasedání.

Zpomalení ekonomiky

Tempo růstu americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 1,5 procenta z 3,9 procenta v předchozích třech měsících. Důvodem byla zejména snížená tvorba zásob. Spotřebitelské výdaje však zůstávají silné a ekonomové očekávají opětovné oživení růstu v tomto čtvrtletí. Dnešní zpráva z trhu práce navíc ukázala, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti zůstává na nejnižší hodnotě od roku 1973.

Na začátku obchodování na akciových trzích ve Spojených státech ztrácelo devět z deseti hlavních sektorů indexu S&P, v čele s energetickými podniky. Farmaceutická společnost Allergan ale posílila po zprávě, že s firmou Pfizer jedná o svém převzetí. Akcie Pfizeru naopak ztrácely.