Amerika čeká na nová data a hledí s napětím do Evropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Patrick Sinkel

Wall Street je nervózní a sleduje, více než kdy jindy, co se děje v Evropě. Včetně toho, co tam kdo řekne. Shodují se na tom pozorovatelé a tisk. Důvod je prostý: zatímco burzovní rok se chýlí ke konci, dluhová krize na starém kontinentu ani omylem.

Události v zámoří budou tak i v tomto týdnu formovat dění v newyorském finančním centru. Tím spíše, že Američané čekají na důležitá domácí data z trhu s nemovitostmi a na konečné číslo o stavu hospodářského růstu. Nové statistiky by měla zveřejnit i Evropa.

„Na co si musí dát každý pozor, se nemění – vždy když nějaký Němec otevře ústa, jdou kurzy dolů,“ uvedl pro Reuters Paul Mendelsohn, hlavní investiční stratég společnosti Windham Financial Services v Charlotte.
Index S&P 500, který je tvořen pěti sty předními akciovými tituly převážně z USA, si zatím stojí o zhruba tři procenta hůře než loni. V pátek zpevnil o 0,3 procenta na 1219 bodů. Aby skončil v plusu, musí přidat do silvestra na více než 1257,64 bodu.

„Tlak na akciové trhy je mimořádný a evropské vlny dopadají na Ameriku. I když tu máme pár zlepšení, pokud jde o konjunkturální data, je těžké říci, co bude, když zůstane Evropa v problémech,“ řekl pro Handelsblatt Stephen Massocca z Wedbush Morgan se sídlem v San Francisku.

Pokud by něco akciovým trhům v posledních týdnech roku 2011 mohlo prospět, je to objem obchodů, který se prakticky tenčí ze dne na den. V tom smyslu, že když je něčeho málo, mohou i menší objednávky kurzy masivně zvednout. „Jistě se najde pár správců majetku, kteří se pokusí věci zvrátit a docílit, aby se trhy v úhrnu nedostaly pod výkon v porovnání s loňskem,“ myslí si Ken Polcari z ICAP Equities v New Yorku.

Rozpočtový kolaps nebude

Sněmovna reprezentantů a Senát odvrátily hrozící finanční kolaps vládních úřadů. Krátce před kritickým okamžikem, kdy by vláda kvůli nedostatku peněz přestala prakticky fungovat, schválily rozpočet ve výši jednoho bilionu dolarů. Senát se rovněž dohodl na dvouměsíčním prodloužení úlev u daní z příjmu. S rozpočtem musejí úřady vystačit do 30. září 2012.