Analytici nadále radí kupovat Erste Bank

Erste bank

Erste bank

Poslední únorový týden přinesl výsledky dvou největších společností na pražské burze, měřeno tržní kapitalizací. Energetický gigant ČEZ analytiky příliš nenadchl, zato Erste Bank sbírá nákupní doporučení a vylepšené cílové ceny již druhý měsíc po sobě. Podle Komerční banky je vhodnou nákupní příležitostí také CETV, majitel tuzemské televizní stanice Nova.

Výsledky ČEZ za poslední tři loňské měsíce na úrovni 14,334 miliardy korun překonaly průměrný odhad 13,5 miliardy korun, ale analytiky přesto nenadchly. ČEZ k výhledu na letošní rok uvedl, že očekává řadu vlivů negativně ovlivňujících ziskovost. Mezi nimi například růst nákladů na opravy a údržbu z loňského do letošního roku či nárůst odpisů a úrokových nákladů. Na výsledky reagovalo sedm analytických týmů investičních bank a pět nechalo doporučení beze změny. Analytici Exane BNP Paribas zvýšili poslední únorový den cílovou cenu z 850 na 870 korun, naopak Nomura očekává cenu akcie ČEZ v horizontu dvanácti měsíců na 830 korunách namísto původních 900.

Vybraná únorová investiční doporučeníVybraná únorová investiční doporučení | E15, Cekia

Analytiky potěšily výsledky Erste Bank, a to navzdory celoroční ztrátě 719 milionů eur, která byla blíže spodnímu okraji očekávaného pásma (700 až 800 milionů eur). V posledním loňském čtvrtletí však banka vydělala 254 milionů eur a podařilo se jí zvýšit poměrný ukazatel Tier 1 na 8,9 procenta, tedy na pouhou desetinu procenta pod úrovní vyžadovanou regulátorem EBA od 1. července letošního roku. Od analytiků pokrývajících Erste Bank se výsledkům dostalo převážně pozitivního ohlasu.

Komerční banka vidí několik dobrých důvodů ke koupi akcií CETV navzdory problémům s vysokým zadlužením a stagnací reklamních trhů. Důvodem k nákupu jsou především přehnané reakce na výsledky firmy a zájem o posilování pozice společnosti Time Warner v akcionářské struktuře, která již v současné době ovládá 34 procent akcií.