Analýza Credit Suisse: Ekonomická data žádnou recesi nesignalizují, obavy jsou přehnané

Výroba Volkswagen

Výroba Volkswagen Zdroj: profimedia.cz

Výroba Volkswagen
Výroba Volkswagen
Výroba baterií v Číně
Výroba baterií v Číně
Donald Trump, americký prezident
7
Fotogalerie

Ve vyspělých ekonomikách sílí strach z hospodářské recese. Analýza banky Credit Suisse ale tvrdí, že minimálně v případě hlavní ekonomické velmoci, USA, nejsou obavy příliš na místě.

Credit Suisse studovala, co signalizovaly důležité ekonomické ukazatele před začátkem minulých recesí ve Spojených státech. Období hospodářského zakolísání prý vždy spolehlivě ohlásil souběh poklesu více veličin naráz – ať už jde o schopnost dlužníků splácet své úvěry, tvorbu pracovních míst, vývoj indexu nákupních manažerů ISM, stav realitního trhu nebo křivku výnosu z amerických dluhopisů.

Právě poslední faktor je momentálně tím jediným, který recesi předznamenává, cituje studii portál CNBC. Minulý týden totiž výnos dvouletého amerického vládního dluhopisu poprvé od roku 2007 překonal výnosy těch desetiletých.

„Klíčové signály z pracovního nebo úvěrového trhu zůstávají poměrně dost zdravé,“ uvádí hlavní ekonomický stratég Credit Suisse v USA Jonathan Golub. Přiznává ale, že od poslední finanční krize přibylo náznaků hospodářského zpomalení. Jde prý hlavně o data objemu průmyslové výroby, která se ale zhoršují zejména mimo území Spojených států.

To je nejviditelněji patrné na vývoje ekonomiky Německa, která přes léto pravděpodobně dál zeslábla. Kvůli nedostatku zakázek vázne výroba. Nedávná zpráva tamní centrální banky tak naznačuje, že největší evropská ekonomika už je nyní v recesi.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve druhém čtvrtletí podle odhadu spolkového statistického úřadu snížil o 0,1 procenta proti prvnímu kvartálu, ve kterém o 0,4 procenta vzrostl. Dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou znamenají recesi.

Zatímco studie Credit Suisse nabízí poměrně optimistický pohled na stav největší světové ekonomiky, 38 procent dotázaných ekonomů v průzkumu asociace NABE (National Association for Business Economics) však počítá s tím, že Spojené státy spadnou do recese příští rok.