Německo poprvé vydá dluhopis, který držitelům za desítky let nevynese ani cent

Bundestag

Bundestag Zdroj: profimedia

Eurobankovky
2
Fotogalerie

Německá vláda ve středu dopoledne nabídne dluhopisy, z jejichž úroků investoři nezískají za tři dekády ani euro. Za těchto podmínek Berlín třicetileté bondy ještě nikdy nevydával, upozorňuje agentura Bloomberg.

Berlín plánuje udat nulou úročené dluhopisy v hodnotě dvou miliard eur (51,6 miliardy korun). Jde o první případ, kdy Německo u takto dlouhodobých dluhopisů neláká investory na žádný výnos, připomíná agentura Bloomberg.

V minulosti již sice „nulové dluhopisy“ udalo, měly však nanejvýše desetiletou splatnost. Prodej těch třicetiletých podle agentury otestuje sílu poptávky po takzvaných bezpečných úložištích hodnoty.

„Představa, že si něco koupím a dostanu méně, než jsem před třiceti lety zaplatil, se jeví jako mizerná investice,“ popisuje pro Financial Times Mark Dowding, hlavní stratég společnosti BlueBay Asset Management. Podle něj nebude mít Berlín se sháněním kupců svých dluhopisů žádný problém. „Skutečností je, že růst sazeb ani zdaleka není na pořadu dne,“ dodává.

Bank of America ale už varovala, že nulové či dokonce záporné sazby nemohou uspokojit požadavky penzijních fondů na výši výnosů.

Situace na dluhopisovém trhu a politika centrálních bank, snažících se stimulovat zpomalující hospodářský růst, se také stále výrazněji projevuje na úročení bankovních vkladů.

Jedna z největších dánských bank Jyske začne od prosince úročit úspory převyšující hodnotu milionu eur sazbou minus 0,6 procenta. Šéf instituce Anders Dam v rozhovoru pro tamní byznysový deník Børsen připustil, že opatření se může dotknout také méně bohatých klientů banky. „Záleží na tom, co se bude dít v budoucnosti,“ dodal Dam.