Aténská burza ukončí pětiletý půst, chystá se solární IPO

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Řecký výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů ELTEH Anemos plánuje primární nabídku akcií na burze v Aténách. Vstup firmy na akciový trh bude první veřejnou nabídkou akcií na aténské burze od začátku finanční krize v roce 2009.

„Požádali jsme o vstup (na hlavní trh aténské burzy) zhruba před měsícem,“ řekl agentuře Reuters provozní ředitel firmy Teodoros Sietis. „Naše žádost se nyní hodnotí a očekáváme, že burza nám umožní prodej našich akcií, první takový prodej za několik let.“ Informovaný zdroj pak dodal, že žádost by mohla být schválena příští měsíc.

Řecké akcie zažily prudký propad kvůli utahovaní opasků předepsanému věřiteli Řecka, Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, výměnou za záchranné úvěry v celkové výši 240 miliard eur (6,6 bilionu korun), které zachránily zemi před bankrotem. Letos se čeká, že se zemi podaří vymanit z šest let trvající recese. V dubnu se Atény s úspěchem po čtyřech letech vrátily na dluhopisové trhy, což ukazuje, že nálada na trhu se zlepšuje.

Firma Anemos je divizí největší řecké stavební firmy Ellaktor. Patří mezi středně velké výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. Provozuje v Řecku 12 větrných parků, solární elektrárnu a vodní elektrárnu. Celková instalovaná kapacita firmy činí 170 megawattů.

Energie z obnovitelných zdrojů je jedním z mála průmyslových odvětví v Řecku, které pokračuje v expanzi i v době recese. Je to díky štědrým státním podporám. Sietis dodal, že primární nabídka akcií by měla pomoci firmě získat peníze na výstavbu nových elektráren s kapacitou výroby až 100 megawattů. Odmítl však upřesnit, kolik firma plánuje z nabídky získat.

Hlavní index aténské akciové burzy od června 2012 vzrostl o více než 100 procent. Stále je však zhruba 58 procent pod svým rekordem z října 2009. Primární nabídka akcií v Aténách se naposledy uskutečnila v červenci 2009. Na burzu tehdy vstoupila firma MIG Real Estate.