Bank of America: Investoři akciovému oživení nevěří, stále více drží hotovost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Americké akcie
3
Fotogalerie

Akciové indexy postupně rostou, stále větší část investorů ale kvůli obavám z hospodářského zakolísání raději drží hotovost. Spoléhají na ni nejsilněji od roku 2009. Vyplývá to z průzkumu Bank of America Merrill Lynch mezi více než 170 správci aktiv.

Třetina z oslovených se domnívá, že akciový index S&P 500 hned tak nepřekoná svůj dosavadní vrchol z podzimu loňského roku. Uvedenému pesimismu odpovídá také zjištění, že manažeři drží v amerických akciích nejméně kapitálu za posledních devět měsíců.

V míře, která je nejvyšší za dekádu, naopak spoléhají na hotovost. Její čistá alokace dosahuje 44 procent.

"Únorová anketa ukazuje, že k žádnému nárůstu optimismu mezi investory nedochází," uvádí podle agentury Bloomberg vedoucí týmu stratégů v Bank of America Michael Hartnett. Dvě třetiny respondentů očekávají, že růst globální ekonomiky v nadcházejících 12 měsících zpomalí. Kromě hotovosti, kterou ztělesňuje americký dolar, však relativně velkou důvěru přikládají i akciím na rozvíjejících se trzích.

Samotná Bank of America ale zastává optimističtější pohled. Současná váhavost investorů podle ní představuje dobrou příležitost vydělat na obchodní strategii, která je cíleně v kontrastu s davovým rozpoložením.