Banky vydělají na propadu akcií Facebooku stovky milionů dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Banky v konsorciu, které uvedlo na burzu akcie americké sociální sítě Facebook, vydělají díky jejich pádu až stovky milionů dolarů. Jen samotná Morgan Stanley na levně nakoupených akcích vydělala přes 60 milionů dolarů, píše německý Manager Magazin.

Během prvního měsíce od vstupu Facebooku na burzu banka vykupovala akcie vždy, když jejich aktuální cena klesla pod upisovací cenu 38 dolarů za akcii. Kvůli poklesu ceny Morgan Stanley pravděpodobně koupila zpět všech 63 milionů dodatečných akcií. V oběhu tedy nyní zůstává 421 milionů akcií. Bance se zpětný odkup akcií vyplatil především během druhého týdne od vstupu Facebooku na burzu, kdy akcie firmy klesly o více než deset dolarů oproti upisovací ceně.

Podle bývalého šéfa týmu Morgan Stanley pracujícího na uvádění technologických firem na burzu Rolanda Rausche ale banka dosud vykoupila jen asi dvě třetiny prémiových akcií. Na vykoupení zbývajících přibližně 20 milionů akcií má čas do poloviny července. Pokud by mezitím titul spadl pod 28 dolarů jako na konci minulého týdne, mohlo by konsorcium vydělat dalších více než 200 milionů dolarů.

Jako vedoucí banka konsorcia dostane Morgan Stanley 38,5 procenta zisku. To je téměř dvakrát více, než druhý největší podílník JP Morgan. Facebook samotný na této transakci nevydělá vůbec nic.