Boeing klamal investory, rozhodl americký regulátor. Část pokuty zaplatí bývalý šéf firmy

Boeing už po první nehodě letounu 737 MAX věděl, že stroje jsou nebezpečné, dál ale obelhával investory.

Boeing už po první nehodě letounu 737 MAX věděl, že stroje jsou nebezpečné, dál ale obelhával investory. Zdroj: Reuters

Americký výrobce letadel Boeing se dohodl s americkou Komisí pro kontrolu cenných papírů (SEC) na tom, že zaplatí 200 milionů dolarů, protože klamal investory ohledně bezpečnosti letounů 737 MAX. Ty byly po dvou smrtelných nehodách kvůli problémům se softwarem mimo provoz 20 měsíců. Dohodu potvrdila i sama společnost

Podle SEC je zásadní, aby veřejně obchodované firmy poskytovaly „úplné, správné a věrohodné“ informace investorům, když se stane nějaká tragédie. „Společnost Boeing a její bývalý šéf Dennis Muilenburg v této nejzákladnější povinnosti selhali,“ uvedl burzovní regulátor. Na zaplacení jednoho milionu dolarů (25 milionů korun) přistoupil také sám Muilenburg.

Podle orgánu Boeing a Muilenburg po první nehodě letounu 737 MAX v říjnu 2018 věděli, že softwarový systém řízení MCAS ohrožoval bezpečnost letounu, ale investorům to nesdělili. Naopak tvrdili, že 737 MAX je nejbezpečnějším letadlem, které kdy vzlétlo. Podobným způsobem se pak zachovali i po druhém pádu letounu v roce 2019. Na zaplacení sankce firma a její bývalý šéf přistoupili, aniž by potvrdili či odmítli zjištění SEC.

Dohodu s orgánem potvrdil i samotný Boeing. Podle společnosti se jedná o snahu „odpovědně vyřešit právní problémy související s nehodami letounů 737 MAX“.