Buffet zřejmě nesplnil svůj růstový cíl. Poprvé po 44 letech

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: ctk

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta poprvé po 44 letech zřejmě nesplnila růstový cíl, který Buffett kdysi vytyčil. Odhadují to analytici, kteří vyhodnocují výkon Buffettovy firmy za minulé pětileté období. Buffett kdysi stanovil, že Berkshire Hathaway by v pětiletých cyklech měla růst rychleji než americké akcie.

Analytici podle agentury Bloomberg odhadují, že čistá hodnota majetku firmy za posledních pět let vzrostla pomaleji, než jaké bylo tempo růstu předního indexu Standard & Poor's 500. Právě s tímto širokým indikátorem vývoje amerických akcií se Berkshire Hathaway poměřuje. Od roku 1965, kdy Buffett firmu převzal, by to bylo poprvé, kdy růst hodnoty podniku zaostal za růstem širšího trhu.

Širší index amerických akcií S&P 500 po započítání dividend od konce roku 2008 vynesl 128 procent. Naproti tomu účetní hodnota akcií Berkshire Hathaway třídy A se ke konci loňského září zvýšila pouze o 80 procent na 126,77 dolarů. Analytici přitom odhadují, že za poslední tři měsíce loňského roku se Buffettovi asi rozdíl smazat nepodařilo.

Index S&P 500 v posledních pěti letechIndex S&P 500 v posledních pěti letechIndex S&P 500 v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Buffett v minulosti řekl, že pokud se mu podaří hodnotu firmy zvyšovat rychleji, než roste index S&P 500, porostou i akcie Berkshire Hathaway časem rychleji než tento ukazatel.

Indexu S&P 500 k růstu pomáhala štědrá měnová politika americké centrální banky (Fed) a vyšší zisky podniků. V posledních pěti letech měl index každý rok dvouciferné výnosy. Výjimkou byl rok 2011, kdy dluhová krize v Evropě zastínila vyhlídky na oživení ve Spojených státech. Mezi lety 2009 až 2012 to tehdy bylo jedinkrát, kdy účetní hodnota Berkshire Hathaway předčila výkonnost indexu.

Vývoj ceny akcií Berkshire Hathaway za uplynulý rok

Vývoj ceny akcií Berkshire HathawayVývoj ceny akcií Berkshire Hathaway | Yahoo Finance

Jak rostla firma Berkshire Hathaway
V době, kdy Buffett firmu převzal, účetní hodnota činila 19 dolarů na akcii. Až do loňska se každý rok zvyšovala o téměř 20 procent. Oproti tomu index S&P 500 v průměru přidával zhruba 9,4 procenta. Berkshire Hathaway zatím neoznámila, kdy zveřejní výsledky hospodaření za uplynulý rok.