Buffett pochybuje o přežití eurozóny

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: archiv E15

Miliardář Warren Buffett má pochybnosti o tom, zda je eurozóna schopná přežít současnou dluhovou krizi. Řekl to v rozhovoru pro cnbc.com. „Evropa se bude muset buď více semknout nebo bude bude muset být přeuspořádána, protože tento systém nefunguje," uvedl. Nevidí mnoho paralel mezi krizí v eurozóně a obavami z dluhů v USA.

„Sedmnáct zemí se rozhodlo vzdát se práva na vydávání dluhopisů ve vlastní měně. Jsou tak v odlišné pozici proti těm, kteří tuto možnost mají. Mezi ty patří také Spojené státy,“ uvedl Buffett.

Díky dluhové krizi se sice zvýšily výnosy státních dluhopisů v Evropě, ale Buffett se chce dluhu v tomto regionu vyhnout a za atraktivní považuje spíše investici do akcií některých evropských firem. „Budeme kupovat pravděpodobně zítra a pozítří, příští týden i příští měsíc,“ řekl šéf konglomerátu Berkshire Hathaway.

„Můžeme přemýšlet o tuctu evropských akcií, které mnohou být podle aktuálního vývoje cen atraktivnější, než cokoliv, co můžete najít ve Spojených státech. Proto se mi evropské akcie líbí,“ řekl Buffett. V Evropě jsou podle něj některé skvělé podniky jejichž ceny se snížily.