Buffett posiluje v Tescu. Ovládá přes pět procent akcií

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia

Levné akcie brického Tesca již lákají investiční dravce. Americký investor Warren Buffett zvýšil podíl v britském řetězci Tesco na 5,1 procenta. Jeden z nejbohatších lidí světa má v britský maloobchodní podnik důvěru navzdory tomu, že Tesco před pár dny oznámilo velmi špatné výsledky z předvánočního období a management varoval před slabým hospodařením i do budoucna.

Buffett akcie Teska nakupuje prostřednictvím své investiční společnosti Berkshire Hathaway. Ta podle burzovních záznamů dosud vlastnila asi 3,2 procenta akcií firmy. Tesco je třetím největším maloobchodním řetězcem na světě, druhý je francouzský Carrefour a první americký Wal-Mart.

Buffettův krok lze podle agentury Reuters považovat za vyjádření důvěry šéfovi Teska Philovi Clarkemu. Ten minulý čtvrtek oznámil, že Tesco má za sebou nejhorší vánoční období za několik desítek let. Nejenže se nezvýšily tržby, jejich propad byl výraznější, než se čekalo.

V den, kdy Tesco oznámilo nečekaný pokles tržeb a nastínilo nepříznivý výhled, kurz akcií firmy spadl zhruba o 15 procent. Buffett akcie nakoupil hned následující den. Investor začal akcie Teska nakupovat v roce 2006, od té doby podíl pozvolna zvyšuje.

Vývoj akcií Teska za poslední tři měsíceVývoj akcií Teska za poslední tři měsíceVývoj akcií Teska za poslední tři měsíce | Reuters

Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway sídlí v Omaze, odkud Buffett své investice i řídí. Díky dlouhé sérii velmi dobrých výsledků v minulosti si Buffett vysloužil přezdívku věštec z Omahy. Podle žebříčku nejbohatších lidí světa, který sestavil časopis Forbes, je nyní Buffett na třetím místě s majetkem asi 50 miliard dolarů.