Buffett vykupuje vlastní akcie, lepší investice nejsou

Warren Buffett patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway

Warren Buffett patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway Zdroj: archiv E15

Investiční společnost Berkshire Hathway Warrena Buffetta za 1,2 miliardy dolarů vykoupila od „dlouhodobého akcionáře“ vlastní akcie. Ti byli ochotni prodat až poté, co firma zvýšila nabízenou sumu.

Berkshire odsouhlasila nákup 9200 velmi hodnotných akcií třídy A za cenu 131 tisíc dolarů za akcii, tedy necelé procento nad jejich úterní burzovní cenou. Zároveň uvedla, že při budoucích výkupech je ochotna zaplatit až dvacetiprocentní prémii oproti jejich nynější hodnotě. Akcie třídy A po výkupu posílily o 2,4 procenta, letos už získaly 17 procent.

Jak uvedla agentura Reuters, takové množství akcií Berkshire Hathaway vlastní jen sedm jednotlivců či firem včetně samotného Buffetta.

Podle deníku The Wall Street Journal to potvrzuje domněnky, že akcie Berkshire Hathaway jsou dlouhodobě podhodnocené. Zároveň se ukazuje, že Buffett kvůli situaci na trhu nemá k dispozici vhodnější investiční příležitosti.

Berkshire dosud své vlastní akcie vykupovala zřídka. Buffett opakovaně kritizoval ostatní šéfy velkých podniků, že skupují akcie svých firem v okamžiku, kdy jsou jejich ceny příliš vysoké. Při jedné příležitosti to popsal jako „přeplácení odcházejících akcionářů na účet těch, kteří zůstali“.

Buffettova společnost schválila výkup akcií v září 2011 s podmínkou, že držitele smí firma přeplatit jen o 10 procent. Podle toho pravidla smí za jednu akci zaplatit nejvýše 134 tisíc dolarů. V roce 2011 koupila akcie jen za 67,5 milionu dolarů, během prvních devíti měsíců letošního roku do svých akcií neinvestovala vůbec.

Akcie třídy A Berkshire Hathaway:Akcie třídy A Berkshire HathawayAkcie třídy A Berkshire Hathaway