Buffett vyslyšel stížnosti investorů, bude odkupovat akcie

Warren Buffett patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway

Warren Buffett patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway Zdroj: archiv E15

Americký finanční konglomerát Berkshire Hathaway začne odkupovat vlastní akcie. Zakladatel firmy, americký podnikatel a jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett, tak vyslyšel stížnosti investorů, podle nichž jsou akcie firmy dlouhodobě podhodnoceny. Na rozdíl od jiných firem Berkshire sahá k odkupu akcií jen velmi zřídka.

Berkshire Hathaway bude odkupovat akcie obou tříd, tedy A i B, které má na burze. Prémie, za kterou je firma ochotna akcie kupovat, ale nesmí být více než deset procent nad nominální hodnotou.

Firma k odkupu využije hotovost na bankovních účtech, pokud by ale objem volné hotovosti klesl pod 20 miliard dolarů, Berkshire odkup zastaví. V pololetí měl podnik na účtu 38,2 miliardy dolarů (téměř 700 miliard korun), v tomto čtvrtletí už ale firma na různé akvizice a investice vynaložila minimálně 15 miliard dolarů.

Akcie Berkshire Hathaway na zprávu reagovaly růstem skoro o čtyři procenta a později nárůst zvýšily na zhruba šest procent. Od začátku roku nicméně akcie ztrácejí kolem 17 procent, zatímco ztráta indexu S&P 500 se pohybuje kolem devíti procent. Právě horší výkonnost vůči tomuto indexu vedla řadu analytiků a investorů k tvrzení, že akcie podniku jsou nejvíce podhodnocené za poslední generaci.

Pokud firma začne odkupovat vlastní akcie, sníží tak jejich počet v oběhu. Tím se zvýší zisk na akcii, neboť dosažený zisk se rozpočítává mezi nižší počet nesplacených akcií. Výsledkem pak bývá růst kurzu, a tedy i větší zhodnocení pro investory.