Burzovní výhled 14. 11. - 18. 11. 2011

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V novém týdnu budou investoři napjatě sledovat situaci v Evropě, především v Itálii. Ve Spojených státech bude důležitá výsledková sezóna ve znamení spotřebitelského sektoru, který nejvíce pomáhá tamnímu ekonomickému růstu. Praha zažije pouze čtyři obchodní dny, hlavní událostí budou hospodářské výsledky NWR.

Wall Street

Akciové trhy ve Spojených státech reagovalo na zprávy z Evropy. Ve středu investoři strachy o Itálii „ani nedutali“, díky pátečnímu optimismu se ovšem trhy za celý týden dostaly do zhruba procentního plusu (S&P 500 +0,85 procenta), mírně zaostal technologický index Nasdaq (-0,28 procenta).

Trh se tak již několik týdnů drží v pásmu mezi 1 200 a 1 300 body na indexu S&P 500. Tato situace by měla nějakou dobu vydržet, alespoň podle technické analýzy analytika Tomáše Rojíka z Fio banky.

Situaci ve Spojených státech bude stále nejvíce ovlivňovat dění v Evropě.

„Pro lepší náladu v USA nejsou potřeba nějaké nové peníze, stačí, když bude méně katastrofálních zpráv z Evropy,“ tvrdí Binky Chadha, hlavní stratég pro americké akciové trhy v Deutsche Bank. (zdroj: CNBC)

Po velice klidném týdnu ovšem na trh dorazí i sada důležitých makrodat.

Důležité budou především úterní maloobchodní tržby. Ty tradičně signalizují náladu amerických spotřebitelů. Jejich útraty velice dobře zmapuje i pokračující výsledková sezóna.

Výsledková sezóna se v USA chýlí ke konci. V pondělí budou zveřejněny výsledky Lowe's, v úterý budou reportovat Home Depot, Walmart a Dell. Další výsledky budou zajímat investory zejména ve čtvrtek, kdy bude oznamovat GAP, a v pátek, kdy přijdou na řadu Target a Heinz.

Ve středu pak vyjdou říjnová čísla o průmyslové výrobě a spotřebitelské inflaci. Americká ekonomika podle odhadů ve 3. čtvrtletí rostla o 2,5 procenta, proto se bude čekat, zda čerstvější makrodata potvrdí lepší ekonomickou výkonnost USA ve srovnání s Evropou.

V uplynulém týdnu velice pozitivně vyzněl průzkum spotřebitelské nálady Michiganské univerzity. Výrazně překonal odhady, nálada je podle „Michiganu“ nejlepší za uplynulých pět měsíců.

burzovní kalendářburzovní kalendář|investicniweb.cz

Co čeká v novém týdnu pražskou burzu a další evropské trhy? .