Burzovní výhled 16. 1. - 20. 1. 2012

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Býci se chlubí povzbudivými americkými makročísly, perspektivní výsledkovou sezónou a velice atraktivně oceněnými akciemi. Naopak medvědi poukazují na stále nevyřešenou evropskou dluhovou krizi, nízké objemy obchodů a do karet jim hraje také páteční snížení ratingu některým zemím eurozóny. Ke komu se přikloní většina investorů, mohou v nadcházejícím týdnu rozhodnout výsledky bank. Pražská burza bude nejspíš znova kopírovat sentiment na západoevropských trzích.

Wall Street

Wall Street dokázal i přes páteční korekci, kterou spustila ratingová agentura S&P svým plošnějším snížením ratingu zemí v eurozóně, udržet další lednový týden v černých číslech.

Burziány na Wall Street čeká vzhledem k pondělnímu státnímu svátku jen čtyřdenní obchodní týden, ve kterém budou mít na hlavní indexy patřičný vliv výsledky firem. Výsledková sezóna je zatím mix dobrých a horších čísel. Výrobce hliníku Alcoa měl přesvědčivé výsledky, zklamáním byla čísla od banky JPMorgan.

V novém týdnu budou oznamovat další finanční instituce. Bank of America, jejíž akcie od začátku roku přidaly 22 procent, důležité budou také výsledky Citigroup a Goldman Sachs.

„V dalších týdnech uvidíme růst volatility a pnutí mezi výsledky firem a situací v Evropě,“ říká Christopher Sheldon, investiční stratég BNY Mellon Wealth Management. (zdroj:CNBC)

Velkou neznámou zatím zůstává, jestli budou trhy v novém týdnu reagovat na páteční špatné zprávy v podobě snížení ratingu evropských zemí a také na informace, že se komplikují rozhovory o restrukturizaci řeckého dluhu.

„Domnívám se, že snížení ratingu je již započítáno do aktuálních hodnot burzovních indexů,“ říká s mírným optimismem trader Jon Najarian. „O tom, že Francie ztratí svá 3 áčka se mezi investory mluvilo již v minulém roce, a nebylo jen jasné, o kolik její rating klesne a kdy k tomu dojde. Tato nejistota je tedy za námi a nakonec by to trhům mohlo pomoct.“ (zdroj:CNBC)

Býka vidí v burzovních grafech také opční obchodník Josef Košťál. V platnosti zůstává střednědobý býčí trend, kde hladina podpory je na růstové trendové čáře.

datum událost
16/1 Trhy uzavřeny - státní svátek
17-20/1 Výsledková sezóna (Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, eBay, Intel, Google, IBM, Microsoft, Bank of America, American Express, General Electric)
19/1 index spotřebitelských cen
20/1 prodeje domů

Co čeká v novém týdnu pražskou burzu a další evropské trhy?